c S
Marca še nekoliko počasnejša rast posojil v območju evra 30.04.2018 12:25 Frankfurt, 30. aprila (STA) - Rast posojil podjetjem in gospodinjstvom v območju z evrom se je marca še nekoliko upočasnila, kažejo podatki Evropske centralne banke (ECB). Posojila zasebnemu sektorju so marca na letni ravni narasla za tri odstotke, potem ko je bila mesec pred tem rast 3,1-odstotna, januarja pa 3,3-odstotna.

K upočasnitvi rasti so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prispevale predvsem nebančne finančne institucije, kot so zavarovalnice in pokojninski skladi.

Gibanje obsega posojil v območju evra je pomemben kazalnik, s pomočjo katerega ECB ugotavlja učinkovitost trenutne denarne politike. Da bi spodbudila gospodarsko rast, je pred leti obrestne mere spustila rekordno nizko in uvedla program odkupovanja obveznic.

Gospodarska rast območja evra je lani dosegla 2,3 odstotka, kar je bila najvišja rast v zadnjem desetletju. Vendar pa inflacija še naprej ne dosega želenih dveh odstotkov. Marca so se cene življenjskih potrebščin v povprečju na letni ravni podražile za 1,3 odstotka.