c S
Inflacija aprila na letni ravni 1,5-odstotna 30.04.2018 11:15 Ljubljana, 30. aprila (STA) - Cene življenjskih potrebščin so se aprila dvignile tako na mesečni kot na letni ravni. Mesečna inflacija je dosegla 0,7 odstotka, na letni ravni pa je bila 1,5-odstotna. Letno inflacijo so višali dražja hrana ter gorivo in energija, mesečno pa dražja obleka in obutev ter počitniški paketi, je objavil statistični urad.

Aprilska inflacija na letni ravni je bila nižja kot v enakem mesecu lani, ko je dosegla 1,8 odstotka. Povprečna 12-mesečna rast cen življenjskih potrebščin je bila medtem z 1,3 odstotka višja kot v enakem obdobju lani, ko je dosegla 0,8 odstotka.

K skupnemu dvigu cen na letni ravni so največ, 0,6 odstotne točke, prispevale višje cene hrane, ki so se zvišale 3,8 odstotka. Znotraj tega sta se najbolj podražila sadje in meso (za 10,1 oz. 8,4 odstotka). 0,5 odstotne točke so doprinesle še višje cene goriv in energije, pri čemer se je toplotna energija podražila za 13,6 odstotka, tekoča goriva za 10,5 odstotka, goriva in maziva pa za 4,8 odstotka.

Na drugi strani so letno inflacijo s po 0,2 odstotne točke blažile nižje cene obutve (-6,5 odstotka) in avtomobilov (-4,2 odstotka).

Storitve so se v enem letu podražile za 1,6 odstotka, blago pa za 1,5 odstotka. Cene dobrin za dnevno porabo so se zvišale za tri odstotke, cene trajnega in poltrajnega blaga pa so se znižale za dva oz. en odstotek.

K mesečni inflaciji so medtem 0,4 odstotne točke prispevale višje cene oblačil in obutve (+5,3 odstotka), 0,3 odstotne točke pa višje cene počitniških paketov (+11,2 odstotka). Po 0,1 odstotne točke so doprinesla dražja goriva in maziva (+1,8 odstotka) ter druge aprilske podražitve.

Mesečno inflacijo so s po 0,1 odstotne točke ublažile nižje cene prevoza potnikov z letalom (-21,6 odstotka) in nižje cene sadja (-5,3 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je aprila 1,9-odstotna, v enakem mesecu lani pa 1,7-odstotna.

Blago in storitve so se na letni ravni oboji podražili za 1,9 odstotka. Dobrine za dnevno porabe so se podražile za 3,4 odstotka, medtem ko sta se trajno in poltrajno blago pocenili, prvo za 2,4, drugo za 0,6 odstotka.

Mesečna rast cen je bila medtem po tem indeksu 0,4-odstotna.

Eurostat bo sicer prvo oceno aprilske letne inflacije v evrskem območju objavil v četrtek. Marca je bila letna stopnja inflacije v evrskih državah 1,3-odstotna.