c S
Na evropskih borzah uvodoma sramežljiva rast 30.04.2018 10:45 Frankfurt/Pariz/London, 30. aprila (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel v znamenju zadržane rasti. Med drugim odmeva dogovor o združitvi Sainsbury'sa in Asde na Otoku, s čimer nastaja nov trgovski velikan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 je bil ob 9.30 na izhodiščni vrednosti. V Frankfurtu je DAX pridobival 0,15 odstotka in v Parizu CAC 40 0,07 odstotka vrednosti. FTSE 100 se je v Londonu dvigoval za 0,35 odstotka.

Britanski verigi supermarketov Sainsbury's in Asda sta se dogovorili o združitvi. Gre za drugo in tretjo največjo verigo na Otoku, z združitvijo njunih zmogljivosti pa bo nastala nova številka ena, ki bo občutno pred sedaj vodilnim Tescom.

V poslu je vrednost Asde ocenjena na 7,3 milijarde funtov (8,3 milijarde evrov). Sedanji lastnik Asde Walmart bo imel v lasti 42 odstotkov novega skupnega podjetja in bo prejel tudi 2,97 milijarde funtov v denarju. Dogovor morajo sicer odobriti še regulatorji.

Tečaj evra je prav tako začel z le manjšimi premiki. Okoli 9.30 je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,2138 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,08 odstotka.

Trgovalni dan na azijskih borzah je medtem danes potekal v omejenem obsegu, saj so bile nekatere borze zaradi praznikov zaprte. Sicer pa je večinoma prevladovalo pozitivno vzdušje, potem ko sta se severnokorejski voditelj Kim Jong-un in južnokorejski predsednik Moon Jae-in zavezala k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Borza v Seulu je končala 0,9 odstotka višje, hongkonška se je približala dvoodstotni rasti, sydneyjska pa je pridobila 0,5 odstotka. V Singapurju je osrednji indeks pridobil več kot odstotek, medtem ko sta bili borzi v Tokiu in Šanghaju zaprti.