c S
Višje sodišče potrdilo zavrnitev zahteve za stečaj Bia Separations 27.04.2018 09:59 Nova Gorica, 26. aprila (STA) - Višje sodišče v Ljubljani je v sredo potrdilo odločitev novogoriškega okrožnega sodišča, ki je zavrnilo ugovor na vodenje postopka prisilne poravnave nad ajdovsko visokotehnološko družbo Bia Separations. Ugovor je vložil njen avstrijski lastnik, ki se je nato na prvostopenjsko odločitev tudi pritožil, saj si prizadeva za stečaj družbe.

Ajdovski proizvajalec tehnologije za čiščenje zdravil Bia Separations se je v prisilni poravnavi avgusta 2016 znašel na lasten predlog, ker mu je avstrijska lastnica Bia Separations ostala dolžna 3,5 milijona evrov. Upniki so prisilno poravnavo potrdili s 94 odstotki, a je sodišče zaradi pravnih aktivnosti družbe Bia Separations Gesselshaft für Separationstechnologie mbH še ni potrdilo.

Avstrijski lastnik želi družbo, kot je nedavno za časnik Delo povedal prokurist družbe Matej Penca, spraviti v stečaj in proizvodnjo preseliti v Avstrijo. Tako Bia Separations ne more izvesti dokapitalizacije, za katero je na fiduciarnem računu rezerviranih 925.000 evrov, upniki pa so v kapital pripravljeni pretvoriti za 1,3 milijona evrov terjatev.

Prvostopenjsko sodišče je februarja sprejelo stališče sodne izvedenke Ane Luin, ki je ugotovila, da je stopnja verjetnosti, da bo izvedba finančnega prestrukturiranja omogočila to, da bo družba postala kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna, višja od 50 odstotkov.

Presodila je tudi, da je stopnja verjetnosti, da bodo upnikom s potrditvijo prisilne poravnave, kot jo predlaga dolžnik, zagotovljeni ugodnejši pogoji za poplačilo, kot če bi bil nad dolžnikom uveden stečajni postopek, večja od 50 odstotkov.

Na to odločitev so se avstrijski lastniki pritožili, a jim Višje sodišče v Ljubljani ni ugodilo in je odločitev okrožnega sodišče potrdilo, je razvidno iz današnje objave na spletnih straneh Ajpesa.

Družba, ki zaposluje 55 ljudi, od tega 14 doktorjev in magistrov znanosti in veliko mladih raziskovalcev, ter letos praznuje 20-letnico obstoja, je lani sicer ustvarila 4,5 milijona evrov prihodkov, kar je za 14 odstotkov več od načrtov finančnega prestrukturiranja. Čisti dobiček je s 625.335 evri načrtovanega presegel za 17-krat.

V družbi so že večkrat izrazili želijo in upanje, da bo postopek prisilne poravnave kmalu zaključen in da bodo ob sposobnem vodstvu začeli normalno delovati ter pridobivati finančna sredstva za uresničitev ambicioznih razvojnih načrtov.