c S
SBI TOP v skrajšanem trgovalnem tednu z rastjo 27.04.2018 09:59 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP na Ljubljanski borzi je v skrajšanem trgovalnem tednu, ki se je zaradi dneva upora proti okupatorju končal že danes, pridobil 1,25 odstotka in se oblikoval pri 841,28 evra. Med delnicami indeksa so se na tedenski ravni najbolj podražile delnice Zavarovalnice Triglav, ki so pridobile 3,98 odstotka.

Vlagatelji so na Ljubljanski borzi ta teden sklenili za skupno 2,6 milijona evrov poslov. Najprometnejše so bile delnice Zavarovalnice Triglav (774.000 evrov), sledile so delnice Petrola (528.000 evrov) in Krke (466.000 evrov).

Delnice Zavarovalnice Triglav so ta teden pridobile 3,98 odstotka in se oblikovale pri 34 evrih. Iz zavarovalnice so v sredo sporočili, da so izstopili iz lastništva Geoplina in Plinholda. Izvedla so se namreč vsa dejanja po pogodbi o prodaji deležev v družbah Geoplin in Plinhold, ki jo je Triglav julija lani podpisal s Petrolom in SDH. Skupina Triglav je za deleža dobila 14,5 milijona evrov. Skupina Triglav oz. njena odvisna družba Triglav INT, ki upravlja z zavarovalnicami skupine zunaj Slovenije, pa je v torek s hrvaško podružnico Raiffeisen Bank podpisala pogodbo o nakupu večinskega deleža hrvaške pokojninske zavarovalnice Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo.

Delnice Petrola so pridobile 2,02 odstotka na 353 evrov. Delničarji družbe so na današnji skupščini potrdili predlog uprave in nadzornega sveta, da se za izplačilo dividend nameni celoten lanski bilančni dobiček, ki ga je bilo za 33 milijonov evrov. Dividenda na delnico znaša 16 evrov bruto, kar je dva evra več kot lani, ko je Petrol izplačal najvišje dividende doslej.

Zvišala se je tudi vrednost delnic Pozavarovalnice Sava, in sicer za 1,71 odstotka na 17,80 evra. Iz VZMD so v sredo sporočili, da si od Save Re, ki skupščini predlaga 80 centov dividende na delnico, želijo višjega izkupička. Predlagana dividenda je namreč po njegovi oceni za več kot 4000 malih delničarjev zavarovalnice neracionalna, zato naj znaša 1,40 evra bruto. Če skupščina ne bo podprla višjih dividend, pa VZMD predlaga, da se te sploh ne izplačajo.

Delnice Cinkarne Celje so na tedenski ravni pridobile 1,35 odstotka in se oblikovale pri 225 evrih, delnice Gorenja so se zvišale za odstotek na 6,08 evra, delnice Intereurope pa prav tako za odstotek na 2,02 evra.

Pridobile so tudi delnice Luke Koper, ki so zrasle za 0,98 odstotka na 31 evrov. Nadzorniki Luke Koper danes sicer obravnavajo lansko poslovanje družbe, predvidoma pa naj bi dobili na mizo tudi akcijski načrt s konkretnimi izvedbeni koraki za reševanje problematike delavcev pri izvajalcih pristaniških storitev (IPS). V delu javnosti se medtem vrstijo pozivi k ureditvi položaja teh delavcev.

S pozitivnim predznakom so skrajšani trgovalni teden zaključile še delnice Krke, ki so pridobile 0,35 odstotka in se oblikovale pri 57,60 evra.

Najbolj pocenile so se ta teden delnice Uniorja, ki so izgubile 7,65 odstotka in sklenile pri 15,70 evra. Znižale so se tudi delnice KD Group, in sicer za 1,31 odstotka na 7,55 evra. Družba KD Group, krovna družba skupine KD Group, je leto 2017 končala s 400.000 evrov čistega dobička, potem ko je leto prej imela 1,5 milijona evrov izgube. Finančni prihodki so znašali 11,8 milijona evrov in so na račun nižjih dividend od odvisnih družb upadli za 33 odstotkov.

Znižala se je tudi vrednost delnic Telekoma Slovenije, ki so zdrsnile za 0,47 odstotka na 84 evrov. Skupina Telekom Slovenije je v prvih treh mesecih ustvarila 183,4 milijona evrov poslovnih prihodkov oz. odstotek več kot v enakem obdobju lani. Po obračunu davka iz dobička z odloženimi davki je tromesečje končala s čistim dobičkom v višini 9,7 milijona evrov, kar je na ravni doseženega izpred leta dni.