c S
Francoski gospodarski motor v prvem četrtletju z nižjimi obrati 28.04.2018 09:59 Pariz, 27. aprila (STA) - Francoski gospodarski motor se je v prvem letošnjem četrtletju nekoliko umiril. Bruto domači proizvod (BDP) se je v prvih treh mesecih na četrtletni ravni po prvi oceni francoskega statističnega urada okrepil za 0,3 odstotka, potem ko je četrtletna rast v treh trimesečjih pred tem dosegla oz. presegla 0,5 odstotka.

Me razlogi za upočasnitev gospodarske rasti - ta je v zadnjem lanskem četrtletju dosegla 0,7 odstotka, v trimesečnih obdobjih pred tem pa 0,5 oz. 0,6 odstotka - je bila precej nižja rast bruto investicij, predvsem zaradi nižje rasti investicij podjetij.

Rast bruto investicij je dosegla 0,6 odstotka, potem ko so v zadnjem četrtletju lani zrasle za 1,1 odstotka. Rast zasebne potrošnje je z 0,2 odstotka ostala na zadržani ravni iz predhodnega trimesečja, izvoz je na četrtletni ravni celo malenkost upadel, potem ko se je v zadnjem četrtletju lani okrepil za 2,5 odstotka.

Zunanja trgovina ob ničelni rasti uvoza ni prispevala k rasti, potem ko je v zadnjem lanskem četrtletju 0,6 odstotne točke, prispevek domače potrošnje pa je bil z 0,3 odstotne točke za 0,2 odstotne točke nižji kot v zadnjih treh mesecih 2017.

Analitiki so sicer umiritev rasti po poročanju tujih tiskovnih agencij zaradi nekaterih slabših podatkov in izsledkov anket med gospodarstveniki pričakovali, a je bil upad rasti po prvi oceni nekoliko večji od pričakovanj. Vseeno pa iz vrst ekonomistov ni slišati panike. Tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire je ob prihodu na neformalno srečanje evrskih finančnih ministrov v Sofiji komentiral, da ne gre za presenečenje in da sta francoska in evropska gospodarska rast trdni, je pa zaradi trgovinskih napetosti med velesilami nekaj "oblakov na nebu".

Letošnje napovedi za francosko gospodarsko rast naj tako ne bi bile ogrožene. Po lanski dveodstotni rasti BDP, ki je presegla napovedi in bila za skoraj odstotno točko višja kot v 2016, naj bi se gospodarska dejavnost letos po vladnih napovedih spet okrepila za dva odstotka, medtem ko Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj ter Mednarodnih denarni sklad pričakujeta še malenkost višjo rast.

Evropski statistični urad Eurostat bo sicer v sredo objavil oceno gibanja BDP v območju z evrom in celotni EU.