c S
RBS v prvem četrtletju potrojila dobiček 28.04.2018 09:59 Edinburgh, 27. aprila (STA) - Britanska banka Royal Bank of Scotland (RBS), ki jo je bilo treba zaradi velikih težav v krizi nacionalizirati in je lani ustvarila prvi dobiček v desetletju, nadaljuje dobro poslovanje tudi v novem letu. V prvih treh mesecih je ustvarila 792 milijonov funtov (911 milijonov evrov) čistega dobička, kar je trikrat toliko kot v enakem obdobju lani.

V prvem trimesečju lani se je dobiček po davkih ustavil pri 259 milijonih funtov, rezultat v letošnjih prvih treh mesecih pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP presegel tudi napovedi analitikov. Ti so napovedovali dobiček v višini okoli 320 milijonov funtov.

Močno je zrasel tudi dobiček iz poslovanja, ki se je okrepil za 70 odstotkov na 1,21 milijarde funtov, skupni prihodki pa so se povečali za tri odstotke na 3,3 milijarde funtov.

Razlog za občutno bolje poslovanje banke v 71-odstotni državni lasti s sedežem v škotski prestolnici Edinburgh so bili občutno nižji stroški prestrukturiranja posojilnega oz. naložbenega portfelja, še naprej pa padajo tudi stroški za številne pravne postopke, v katere je bila vpletena banka.

To je regulator skupaj z nekaj drugimi britanskimi bankami med drugim kaznoval, ker je zaračunavala sporne stroške zavarovanja posojil strankam, še večje pa je bilo breme poravnav zaradi svoje vloge pri prodaji drugorazrednih hipotekarnih obveznic pred finančno krizo. V kratkem naj bi sledil še dogovor o milijardni poravnavi z ameriškim pravosodnim ministrstvom, nato pa bo banka lastnikom na čelu z državo spet lahko začela izplačevati dividende.

Britanska vlada je sicer novembra lani napovedala, da bo do marca prihodnje leto začela s postopkom vnovične privatizacije banke. Do leta 2023 naj bi prodala dve tretjini državnega deleža, od tega pa si obeta okoli 15 milijard funtov.

Država je za reševanje banke RBS ob izbruhu finančne krize leta 2008 sicer namenila kar 45,5 milijarde funtov in si pridobila okoli 80 odstotkov banke. Leta 2015 je nato začela s postopno privatizacijo, ki pa jo je zaradi nizke cene delnic banke, ki se je po desetih lani, ko je ustvarila 752 milijonov funtov čistega dobička, vrnila v črne številke, prekinila.