c S
Avstrijsko gospodarstvo lani po zadnjih ocenah s triodstotno rastjo 28.04.2018 09:59 Dunaj, 27. aprila (STA) - Avstrijsko gospodarstvo se je po najnovejši oceni inštituta za gospodarske raziskave Wifo lani realno okrepilo za tri odstotke, kar je 0,1 odstotne točke več od predhodne napovedi. V prvih treh mesecih tega leta je bila rast na četrtletni ravni 0,8-odstotna, v medletni primerjavi pa 3,1-odstotna.

V Wifu so tako po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudarili, da gospodarska konjunktura v severni slovenski sosedi ostaja močna in široko zasnovana. Rast sta spodbujali tako domača potrošnja kot zunanja trgovina, rast so zabeležili tako v predelovalnem kot storitvenem sektorju.

Oceno za rast v 2017 je Wifo zvišal že drugič zapored. Februarja jo je namreč dvignil z 2,8 na 2,9 odstotka.

V prvih treh mesecih tega leta je bila sicer rast z 0,8 odstotka na četrtletni ravni za 0,1 odstotne točke nižja kot v zadnjih treh mesecih 2017, a še vedno krepka. V medletni primerjavi je dosegla 3,2 odstotka, tako da je avstrijsko gospodarstvo na dobri poti k letošnji napovedani vnovični krepitvi v bližini treh odstotkov.