c S
Preboj na Korejskem polotoku dvignil tudi evropske borze 28.04.2018 09:59 London/Frankfurt/Pariz, 27. aprila (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Po ocenah analitikov so tudi na borzne parkete na stari celini spodbudno vplivale novice o zgodovinskem srečanju voditeljev Severne in Južne Koreje, ki sta se zavzela za popolno denuklearizacijo polotoka. Nafta se rahlo ceni, tečaj evra pa je pri izhodišču.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,36 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,64 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,54 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 1,09 odstotka, in to kljub novici, da se je britanska gospodarska rast v prvih treh mesecih leta na četrtletni ravni praktično ustavila. Ker je zaradi te novice padla vrednost funta, so pridobili tečaji delnic tistih podjetij, ki večino posla ustvarijo v dolarjih.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,47 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,09 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,47-odstotni padec.

Tako kot na azijske borze so tudi na evropske trge spodbudno vplivale novice z demilitariziranega območja med obema Korejama.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un in južnokorejski predsednik Moon Jae-in sta se na zgodovinskem srečanju zavezala k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka. Dogovorila sta se tudi, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne, da bo južnokorejski predsednik še letos obiskal Pjongjang in da bosta organizirali srečanje ločenih družin. To je sprožilo pozitivne odzive po vsem svetu.

So pa lahko borzniki premlevali tudi kar nekaj makroekonomskih objav. Poleg Velike Britanije so podatke o gospodarski rasti v prvih treh mesecih objavili še v ZDA in Franciji. V obeh se je rast glede na zadnje lansko četrtletje pričakovano umirila, čeprav je bila ameriška rast višja od pričakovanj, francoska pa malenkost nižja.

Obstaja tudi nekaj negotovosti, kaj se bo zgodilo z novimi carinami na jeklo in aluminij za evropske proizvajalce, saj se izteka obdobje, v katerem je ameriška administracija iz njih začasno izvzela EU.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev sicer kljub razmeroma ugodnim makroekonomskim podatkom in dobrim poslovnim poročilom tehnoloških velikanov, kot sta Amazon in Microsoft, gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,16 odstotka nižji ravni kot v četrtek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil vsega 0,08 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,06 odstotka.

Tečaj evra je blizu izhodiščnih ravni, potem ko se je po padcu med dnevom nekoliko popravil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po izhodiščnem tečaju 1,2107 dolarja. ECB je opoldne referenčni tečaj evra določila pri 1,2070 dolarja oz. 0,98 centa niže kot v četrtek.

nafta se nekoliko ceni. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 67,99 dolarja, kar je 20 centov manj kot v četrtek. V Londonu so se junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 17 centov na 74,57 dolarja.