c S
V Veliki Britaniji bi lahko z združitvijo nastal največji trgovec 29.04.2018 09:38 London, 28. aprila (STA) - Trgovska veriga Sainsbury's, za Tescom drugi največji britanski trgovec, se z ameriškim Walmartom dogovarja o prevzemu njegove britanske podružnice, tretjega največjega trgovca v Veliki Britaniji Asda. S poslom, ki naj bi bil vreden 10 milijard funtov, bi nastal trgovec, ki bi po tržnem deležu na Otoku prehitel Tesco.

V Sainsbury's so danes potrdili poročanje britanskih medijev, da se z Walmartom pogovarjajo o prevzemu Asde. Pogovori so v "napredni fazi", so sporočili, več informacij pa napovedali za ponedeljek, poročajo tuje tiskovne agencije.

Največja trgovska veriga v Veliki Britaniji je trenutno Tesco, ki ima 27,6-odstotni tržni delež, sledita mu Sainsbury's s 15,8- in Asda s 15,6-odstotnim tržnim deležem, podatke analitske družbe Kantar Worldpanel navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Združeni trgovec bi imel tako okoli 31-odstotni tržni delež, upravljal bi okoli 2800 trgovin. Posel naj bi bil po poročanju britanske televizije Sky News vreden 10 milijard funtov (11,3 milijarde evrov).

Združitev bi pomenila največji premik na britanskem drobnoprodajnem trgu od leta 2004, ko je Morrisons prevzel Safeway. Konsolidacija med štirimi največjimi britanskimi trgovci - Tesco, Sainsbury's, Asda in Morrisons - se je doslej zaradi pomislekov glede varovanja konkurence zdela nemogoča, sedaj pa naj bi trgovce spodbudila odločitev britanskega varuha konkurence CMA, ki je odobril Tescov prevzem trgovca Booker, poroča britanski časnik Guardian.