c S
Adria Transport z novo lokomotivo 30.04.2018 07:12 Koper, 29. aprila (STA) - Železniški prevoznik Adria Transport, ki je v polovični lasti Luke Koper, je ta teden krstil novo električno lokomotivo Siemens 193 tipa Vectron. Gre za večsistemsko lokomotivo, ki omogoča prilagajanje vožnje glede na izvor napajanja, kar pomeni, da se avtomatsko prilagodi sistemu napajanja države, po kateri vozi.

Ti modeli lokomotiv ustrezajo najnovejšim evropskim standardom za vožnjo vlakov po evropskem železniškem omrežju, poleg tega pa gre za prvo lokomotivo tipa Vectron, ki je registrirana v Sloveniji. Poleg nove ima Adria Transport še pet lokomotiv, in sicer tri električne Siemens 1216 Taurus in dve dizelski Siemens 2016 Hercules, so zapisali v Luki Koper.

Nova lokomotiva, za katero so izbrali ime Katja, ima obratovalno dovoljenje za vožnjo po elektrificiranih progah v Nemčiji, Avstriji, Madžarski, Sloveniji in na Hrvaškem. Adria Transport bo novo lokomotivo uporabljal na relaciji Madžarska - Hrvaška - Slovenija do mejnih postaj z Italijo, izvajali pa bodo tudi prevoze na vseh elektrificiranih progah po Sloveniji.

Družbo Adria Transport sta leta 2005 ustanovila Luka Koper in avstrijsko podjetje GKB Graz z namenom izboljšanja železniških povezav med koprskim pristaniščem in zalednimi trgi in je bila prvi zasebni železniški prevoznik na slovenskih tleh. Svojo dejavnost je Adria Transport nato razširila tudi na prevoze na druge destinacije in danes imajo okoli štiriodstotni delež prevozov v Sloveniji. V letu 2017 so opravili skupaj 2000 prevozov vlakov, so še navedli v Luki Koper.