c S
Kuehne + Nagel s certifikatom za farmacevtsko logistiko v Sloveniji 30.04.2018 07:10 Brnik, 29. aprila (STA) - Logistično podjetje Kuehne + Nagel je pridobilo certifikat za farmacevtsko logistiko v Sloveniji, kar je ključno za delovanje novega kompleksa, ki bo zaživel v bližini brniškega letališča in bo služil kot največji logistični center Novartisa v Evropi. Gre za zahteven projekt, ki naj bi bil končan še pred poletjem.

Logistične rešitve za farmacevtsko in medicinsko industrijo so med najpomembnejšimi vzvodi rasti evropskega kopenskega poslovanja Kuehne + Nagel, logistične multinacionalke s sedežem v Švici, ki sicer največ tovora prepelje po morju. Z obnovljenim certifikatom po sistemu kakovosti v farmaciji Dobra distribucijska praksa (GDP) Kuhne + Nagel krepi svoj položaj za farmacevtske logistične rešitve na slovenskem tržišču, so sporočili iz družbe.

Sistem se nanaša na organizacijo, izvajanje in nadzor shranjevanja izdelkov po določenem redu pred nadaljnjo uporabo ali dajanjem v promet ter prevoz izdelkov od proizvajalca do končnega uporabnika. S pridobljenim certifikatom Kuhne + Nagel zagotavlja, da so izdelki transportirani in obravnavani z največjo skrbnostjo od proizvajalca do končnega porabnika.

Kuehne + Nagelova rešitev za transport farmacevtskih izdelkov dosega vse ključne zahteve, ki so specifične za farmacevtsko industrijo, in zahteve strank glede ravnanja z izdelki, njihove hrambe in distribucije. Med ključnimi zahtevami je stalna temperatura, ki jo logistično podjetje dokazuje s sistemom nadzora in poročanja, poudarjajo v družbi.

Kot pojasnjuje direktor Kuehne + Nagel Slovenija ter direktor izpostave multinacionalke na območju jadranske regije Borut Vrviščar, specifične storitve za kupce farmacevtske industrije predstavljajo ključni dejavnik zgodbe o uspehu družbe v kopenskem transportu. Naložba v novi logistični center na Brniku pa bistveno prispeva k strategiji družbe za sodelovanje s farmacevtsko industrijo s posebnim poudarkom na transportu z nadzorovano temperaturo.

Farmacevtska logistika je zelo specifična in zahtevna, tako kar se tiče transportnih sredstev kot tudi glede skladišč in zaposlenih. Zato tudi pridobitev dovoljenja za logistiko farmacevtskih proizvodov ni enostavna. Kuehne + Nagel se je globalno s tem že ukvarjal, v Sloveniji pa so se doslej ukvarjali le s transportom farmacevtskih izdelkov, ne pa tudi s skladiščenjem. Poznajo pa podoben sistem s področja medicinskih proizvodov.

Za pridobitev dovoljenja je treba certificirati tako procese kot sam objekt, kar so upoštevali že pri njegovem načrtovanju. Gre za 90.000 kvadratnih metrov velik kompleks s skoraj 40.000 kvadratnih metrov skladiščnih površin, ki ga Kuehne + Nagel ureja v sodelovanju z avstrijsko družbo za razvoj nepremičnin Invest4See. Gradnja je stekla lansko jesen, celoten projekt, vreden 50 milijonov evrov, pa naj bi bil končan do 1. julija.

To bo največje farmacevtsko skladišče Kuehne + Nagel, za Novartis pa največje v Evropi in eno največjih treh v svetu. V nov logistični center na Brniku bo družba Kuehne + Nagel Slovenija iz prostorov v Šentvidu v Ljubljani preselila tudi ostale svoje posle. V bližini pa je na razpolago zemljišče, kjer bi družba lahko poskrbela za logistiko še nekaterih drugih farmacevtskih podjetij.