c S
V sindikalnih vrstah pred 1. majem opozarjajo na prekarnost in revne zaposlene 30.04.2018 07:18 Ljubljana, 29. aprila (STA) - Sindikati ob letošnjem 1. maju, mednarodnem prazniku dela, med drugim opozarjajo na nesprejemljivost prekarnih oblik dela, ki delavcu ne nudijo ustrezne zaščite, in na slab položaj zaposlenih z nizkimi plačami. Več kot 50.000 delavcev s svojim delom ne zasluži dovolj in živijo v revščini, poudarjajo.

Prekarne in negotove oblike dela, lažne samozaposlitve, neplačana pripravništva in neprijavljeno delo so negativne značilnosti trga dela, ki dramatično naraščajo, opozarjajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

A dobro plačilo in varnost zaposlitve po njihovih navedbah nista edina elementa kakovostnih delovnih mest, saj so med drugim pomembne tudi možnosti za izobraževanja in poklicno napredovanje ter dobri in zdravi delovni pogoji.

V obalni sindikalni organizaciji Konfederacije Sindikatov 90 izpostavljajo, da obseg prekarnih zaposlitev, ki se povečuje, dosega več kot 40 odstotkov vseh zaposlitev, med mladimi pa celo več kot tri četrtine vseh zaposlitev. Veliko grožnjo današnjega časa vidijo tudi v tem, da se kljub rekordnemu bruto družbenemu proizvodu število samozaposlenih povečuje, saj predstavljajo že 12 odstotkov vseh delavcev.

Delavci v Sloveniji vedno bolj obremenjeni

Delavci v Sloveniji so vedno bolj obremenjeni in iztrošeni, zato raje odhajajo v tujino, kjer je njihovo delo bolj cenjeno in spoštovano, poudarja omenjena obalna sindikalna organizacija.

Kritični so do tega, da je Inšpektorat RS za delo lani od izrečenih glob v višini treh milijonov evrov izterjal le dobrih 40 odstotkov. "To govori o tem, da se kršitev delovne zakonodaje kršiteljem še vedno izplača," je opozoril generalni sekretar obalne sindikalne organizacije Damjan Volf.

Po njegovem pozivu je treba preprečiti, da je razmišljanje o usodi delavcev v rokah kapitala, saj mora biti v rokah delavca.

Praznik v spomin na zatrtje protestov v Chicagu

Na mednarodni praznik dela se delavci po vsem svetu spominjajo zatrtja delavskih protestov v Chicagu 1. maja 1886. Tamkajšnji delavci so zahtevali osemurni delovnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Ameriška Zveza strokovnih sindikatov se je takrat podobno kot sorodne sindikalne organizacije v Evropi borila zlasti za pravičnejše mezde in skrajšanje delovnika, saj so delali po 12, 14 in celo 16 ur na dan, navaja besedilo, ki ga je ZSSS objavila na svoji spletni strani.

Za geslo takratnih množičnih delavskih demonstracij, ki so se 1. maja začele na vsem ozemlju ZDA, zlasti pa v največjih mestih, so si izbrali tri osmice, namreč osem ur dela, osem ur počitka, osem ur kulture in zabave.

Praznik dela mednarodni od leta 1889

Kongres ameriške zveze dela je leta 1888 sklenil, da razglasi 1. maj za delavski spominski dan v spomin na padle žrtve demonstracij dve leti prej. Za mednarodni praznik pa ga je razglasila Druga internacionala leta 1889 na zasedanju ob stoti obletnici francoske revolucije.

Praznik opominja delavce po vsem svetu o pomenu medsebojne solidarnosti. V ZDA, od koder izvira, pa se delavcev in njihovih pravic spomnijo na prvi ponedeljek v septembru.

Na Slovenskem so 1. maj začeli praznovati v začetku 20. stoletja, kot državni praznik pa je bil v Sloveniji uzakonjen leta 1948.

Praznovanje so tradicionalno začele godbe, ki so igrale delavske budnice, kar še danes ohranjajo v številnih krajih. Temu je sledil sprevod delavcev na bližnji hrib ali v gozd ob mestu na družabno srečanje ob hrani in pijači. Pohodniki so nosili simbola prvomajskega praznovanja - nagelj in značko. S praznovanjem je v Sloveniji poleg prižiganja kresov povezan še en običaj - postavljanje mlaja. Praznik tudi v sodobnem času zaznamujejo številne prireditve, postavljanja mlajev in budnice.