c S
Energetska prenova stavb v državni lasti se nadaljuje 30.04.2018 07:14 Ljubljana, 29. aprila (STA) - Osem stavb v državni lasti bo kmalu deležnih energetske obnove, sredstva bo prispevala tudi EU. Energetska prenova bo stekla v Narodni in univerzitetni knjižnici, Cankarjevem domu, Slovenski filharmoniji, Narodnem muzeju Slovenije, SNG Maribor, Splošna bolnišnica Novo mesto, Tehniškem šolskem centru Maribor in Gimnaziji Kranj.

Kot so sporočili iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki je organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, so izdali odločitve o finančni podpori za štiri projekte energetske sanacije objektov v državni lasti.

V okviru obnove petih stavb ministrstva za kulturo (Narodna in univerzitetna knjižnica, Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, Narodni muzej Slovenije in Slovensko narodno gledališče v Mariboru) bodo zamenjali stavbno pohištvo, zunanje stene in podstrešja pa bodo toplotno izolirali. Zamenjali bodo primarne energetske sisteme in energente ter vgradili varčno razsvetljavo. Prenova je vredna nekaj več kot štiri milijone evrov, evropskih sredstev bo nekaj več kot 1,4 milijona evrov.

V Splošni bolnišnici Novo mesto bodo prenovili dva objekta: kuhinjo z restavracijo ter upravo s pralnico in kotlovnico. Na obeh stavbah bodo prenovili fasado in okna, sanirali bodo vkopane zidove in temelje. Na stavbi kuhinje z restavracijo bodo toplotno izolirali strop proti strehi, vgradili žaluzije, na stavbi uprave s pralnico in kotlovnico pa bodo uredili klimatizacijo z rekuperacijo. Vgradili bodo nove kotle, sanirali povezovalne cevovode ter prenovili razsvetljavo in centralni nadzorni sistem. Naložba je vredna nekaj več kot 1,3 milijona evrov, evropskih sredstev bo 180.000 evrov.

V Tehniškem šolskem centru Maribor bodo prenovili glavno stavbo in dijaški dom. Zamenjali bodo stavbno pohištvo, izvedli toplotno izolacijo zunanjih sten in podstrešja, zamenjali primarni energetski sistem in energent ter uredili varčno razsvetljavo. Investicija je ocenjena na približno milijon evrov, okoli 350.000 evrov bo evropskega denarja.

Gimnazija Kranj bo medtem deležna zamenjave stavbnega pohištva, toplotne izolacije tal, vgradili bodo termostatske ventile in izvedli hidravlično uravnovešenje sistema ter prezračevalne naprave z rekuperacijo. Razsvetljavo v telovadnici in večnamenskem prostoru bodo zamenjali z učinkovitejšo. Vzpostavili bodo monitoring porabe energije in vgradili centralni nadzorni sistem, ki bo omogočal regulacijo posameznih naprav in optimiranje delovanja. Naložba je vredna nekaj več kot 666.000 evrov, evropskih sredstev bo približno 185.000 evrov.