c S
Tudi Fitch pod drobnogled vzel bonitetno oceno NLB 26.04.2018 15:28 London, 26. aprila (STA) - Tudi bonitetna hiša Fitch je pod drobnogled vzela bonitetno oceno NLB. Za razliko od agencije Moody's, ki zaradi zamika pri privatizaciji in postopkov Bruslja preverja, ali bo oceno znižala, se je Fitch odločil za bolj nevtralno držo. Če se tveganja glede privatizacije ne bodo uresničila, bi lahko oceno zaradi dobrega poslovanja banke tudi dvignil.

Trenutna bonitetna ocena 100-odstotno državne NLB pri Fitch je BB, odločitev agencije za začetek njenega proučevanja pa je posledica dveh dejavnikov. Prvi je potencialni negativni učinek sprožitve poglobljene preiskave Evropske komisije zaradi kršitve pravil o državni pomoči v luči neizpolnitve zaveze, da bo država do konca 2017 prodala vsaj 50 odstotkov banke, drugi pa so nedavno objavljeni rekordni poslovni izidi, ki po Fitchevi oceni izboljšujejo finančni profil banke.

V Fitchu priznavajo, da je v luči že dlje časa trajajočih pogovorov med ministrstvom za finance in Evropsko komisijo o novi, že drugi spremembi prodajne zaveze, težko napovedati izid poglobljene preiskave.

A če bi odločitev Bruslja povzročila neposredne finančne stroške za NLB ali pripeljala do dodatnih omejitev poslovanja banke bi to lahko zmanjšalo njeno sposobnost ustvarjanja dobička. To bi poslabšalo finančni profil in tudi kapitalsko moč banke in bi lahko privedlo do znižanja ocene, poudarjajo v agenciji. Do znižanja ocene bi pripeljala tudi uresničitev tveganj zaradi sodnih postopkov na Hrvaškem v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami.

Če pa se ta tveganja ne bodo uresničila, pa bo v ospredje prišlo dejstvo, da je banka lani dosegla rekordni dobiček, dodatno zmanjšala obseg slabih posojil in ohranila kapitalsko trdnost. Ocena bi se tako lahko v tem primeru tudi dvignila.

Fitch je ob tem v današnji odločitvi za slovenski bančni sistem ohranil oceno Nove KBM pri BB, a zaradi izboljšanja poslovanja in nadaljnjega velikega potenciala za izboljšave na področju dobičkonosnosti in zmanjšanja slabih posojil izboljšal obete iz stabilnih v pozitivne.

Ocene banke Intesa Sanpaolo, Abanke in Gorenjske banke je medtem Fitch ohranil pri BBB-, BB+ in BB-. Obeti za banke so stabilni.