c S
Teš 6 bodo pred rednim remontom 1. maja izključili iz omrežja 26.04.2018 14:57 Šoštanj, 26. aprila (STA) - Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je pred prvim rednim remontom. Ta se bo začel 7. maja, trajal pa bo predvidoma do 2. julija. Blok bodo sicer iz omrežja izključili že teden prej, 1. maja. V tem času bo za varno in zanesljivo oskrbo z električno in toplotno energijo skrbel četrti blok.

Teš 6 bodo 1. maja iz omrežja izključili zaradi načrtovanih garancijskih del. Med 5. in 7. majem bo šestica znova za kratek čas, en dan, obratovala. Takrat bodo izvedli predremontne teste, ki so pogoj za določitev nadaljnjih aktivnosti v času remonta, so sporočili iz Teša.

Od 7. maja dalje, ko bo Teš 6 za dva meseca izključen iz omrežja, pa bodo v okviru rednega remonta opravljena večja remontna dela in še preostala garancijska popravila. Zaradi najsodobnejše opreme in dovršene tehnologije je naslednji redni letni remont šestice načrtovan šele leta 2022, medtem ko so bili pri starih blokih v Tešu remonti na tri leta.

Teš 6 bo v času remonta nadomeščal četrti blok, ki pa ga bodo septembra izključili iz omrežja, saj bodo takrat na omrežje priklopili ekološko posodobljen peti blok.

Teš 6 letno proizvede približno tretjino električne energije v celotni slovenski proizvodnji. Od začetka poskusnega obratovanja, od 19. junija 2015, je proizvedel 9700 gigavatnih ur (GWh) električne energije, letos več kot 1000 GWh. Najvišjo dnevno proizvodnjo v višini 12,6 GWh je šestica dosegla 13. junija lani, povprečna dnevna proizvodnja v prvih treh mesecih letos pa je bila devet GWh in je skladna z načrtovano.