c S
Slovenija uspešna pri črpanju evropskih sredstev 26.04.2018 14:56 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Slovenija je pri črpanju evropskih sredstev po besedah evropske komisarke za regionalno politiko Corine Cretu uspešna. Kot je dejala v današnji izjavi za medije v Ljubljani, sicer vedno obstajajo tudi možnosti za izboljšave. Ministrica Alenka Smerkolj, ki opravlja tekoče posle, je z oceno Cretujeve zadovoljna.

Kot je povedala Cretujeva, ki se v Sloveniji udeležuje odprtja TEN-T dnevov, sta s Smerkoljevo danes opravili bilateralni pogovor, v katerem je izrazila pohvale Sloveniji za uspešno črpanje evropskih sredstev. Te je država porabila za raznovrstna področja, kar je po mnenju komisarke zelo spodbudno.

"Prepričana pa sem, da ima Slovenija vedno ambicije postati še boljša na tem področju," je poudarila in pojasnila, da sta s Smerkoljevo govorili tudi o možnostih za izboljšave. Pogovarjali sta se sicer med drugim še o projektih za prihodnjo finančno perspektivo.

Komisarka se je ob tem dotaknila tudi evropskega proračuna za obdobje 2021-2027, za katerega upa, da bo pomagal izboljšati življenje Evropejcev. V luči opozoril Bruslja, da bo proračun treba povečati, jo veseli, da so mnoge države že izrazile pripravljenost nameniti več sredstev zanj.

Ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj, ki opravlja tekoče posle, je povedala, da ji je Cretujeva obljubila pomoč pri čimprejšnji izdaji obvestila Sloveniji o tem, da je bila pri črpanju sredstev stoodstotno uspešna.

Pogovarjali sta se tudi o izzivih v tej finančni perspektivi. "Blizu dve milijardi evrov je Slovenija že odobrila in verjamemo, da bomo do konca leta 2023, ko moramo počrpati vsa sredstva, spet uspešni," je povedala Smerkoljeva.

S komisarko sta govorila tudi o prihodnosti, pri čemer je Smerkoljeva izrazila pričakovanje, da se ovojnica za kohezijsko politiko v prihodnje ne bo bistveno spremenila.