c S
V Vitanju podpisali pogodbe za avstrijsko-slovenske čezmejne projekte 26.04.2018 14:53 Vitanje, 26. aprila (STA) - Predstavniki vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so danes v vitanjskem Centru Noordung s predstavniki vodilnih projektnih partnerjev podpisali pogodbe v okviru čezmejnega programa Interreg V-A Slovenija-Avstrija za programsko obdobje 2014-2020. Sofinancirane projekte so izbrali v tretjem roku odprtega javnega razpisa.

Kot poudarjajo v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je današnji podpis pogodb s predstavniki projektnih partnerjev eden od pomembnejših mejnikov v sicer izjemno uspešni zgodovini čezmejnega sodelovanja med državama.

Razpis je bil objavljen decembra 2015 in je omogočil več rokov za predložitev vlog, nanj pa lahko za nekaj manj kot 45 milijonov evrov sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj kandidirajo predlagatelji projektov z obeh strani meje.

Prvi rok za oddajo projektov se je zaključil februarja 2016, drugi rok julija 2016, tretji rok pa 14. septembra lani. Skupaj so doslej odobrili 41 projektov, s čimer je že razdeljenih 89 odstotkov vseh razpoložljivih programskih sredstev, kar uvršča program med vodilne v EU.

V okviru tretjega roka so odobrili 18 projektov v skupni vrednosti 18,5 milijona evrov. Gre za projekte s področja krepitve čezmejne konkurenčnosti, raziskav in inovacij, varstva okolja in spodbujanja učinkovite rabe virov ter izboljšanja institucionalne zmogljivosti in učinkovite javne uprave.

V Vitanju so danes podpisali 15 sofinancerskih pogodb, četrti rok javnega razpisa pa bo odprt do 28. novembra.

V programskem obdobju 2014-2020 se čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo še krepi, zato si državi za prihodnje obetata še več uspešnega povezovanja na obeh straneh meje in projektov, ki bodo prispevali k dvigu kakovosti življenja prebivalcev skupnega obmejnega območja, so še dodali na vladni službi.