c S
Atlantic Grupa v prvem trimesečju z višjimi prihodki in dobičkom 26.04.2018 13:39 Zagreb, 26. aprila (STA) - Hrvaška Atlantic Grupa je v prvem trimesečju ustvarila nekaj več kot 1,1 milijarde kun (148 milijonov evrov) prihodkov, kar je tri odstotke več kot v enakem obdobju lani, so danes sporočili iz družbe. Čisti dobiček se je zvišal za 17,8 odstotkov na 61,7 milijona kun (8,3 milijone evrov). Največjo rast prihodkov so imeli na slovenskem trgu.

Dobička pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBITDA) je bilo v prvem četrtletju za 121,3 milijona kun (16,4 milijona evrov), kar je 11,3 odstotka več kot v prvih treh mesecih lani.

Kot so poudarili v družbi, so "izjemne rezultate ustvarili na račun krepitve distribucijskega poslovanja in lastnih blagovnih znamk". Na ta način so nadomestili upad prihodkov pri proizvodnje športne hrane, kar je posledica prodaje tovarn belgijski družbi Aminolabs.

Kot posebej uspešne so izpostavili svoje slovenske blagovne znamke. Tako je prodaja delikatesnih namazov Argeta v ZDA v prvih treh mesecih dosegla rezultate za celotno lansko leto. Instant Barcaffe kava Black'n'easy se je okrepila za 53 odstotkov, preoblikovana Cockta pa je imela "izvrstne rezultate" v hotelsko-gostinskem distribucijskem kanalu HoReCa.

Barcaffe ostaja najmočnejša Atlanticova blagovna znamka, ki prinaša 243,1 milijona kun (32,8 milijona evrov) ali nekaj več kot petino vseh prihodkov.

Med posameznimi trgi so prihodke najbolj okrepili v Sloveniji. Na slovenskem trgu so v prvih treh mesecih ustvarili 15,3 odstotka več prihodkov kot v enakem obdobju lani. Sledita Hrvaška z 11,5-odstotno rastjo in Srbija z 9,4-odstotno rastjo prihodkov, so še sporočili.