c S
Vlada potrdila gradnjo ptujskega urgentnega centra 26.04.2018 13:35 Ptuj, 26. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji na predlog ministrice za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojke Kolar Celarc potrdila in dokončno odobrila projekt gradnje urgentnega centra v Splošni bolnišnici Ptuj. Na Mestni občini Ptuj in v bolnišnici so takšno odločitev že pozdravili. Kot je dejal direktor Andrej Levanič, bi se gradnja morala letos vsaj začeti.

Kot so po seji sporočili z vlade, je ta sprejela sklep, s katerim so v načrtu razvojnih programov za obdobje 2018-2021 povečali vrednost omenjenega projekta. Gre za gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela ter dobavo in vgradnjo opreme, skladno z enotno metodologijo oblikovanja urgentnih centrov, po kateri je ptujski uvrščen v razred C3.

Ker se je vrednost projekta v času priprav potrebne dokumentacije za začetek gradnje od leta 2015 do danes spreminjala, je bilo potrebno v proračunu zagotoviti spremenjene zneske. Tako je prva vrednost investicije znašala slabih 2,5 milijona evrov, po spremembi ocene vrednosti investicije, dinamike in virov financiranja ter novelaciji investicijskega programa pa ta znaša skoraj 3,4 milijona evrov.

Zdravstveno ministrstvo je podatke o projektu in obrazložitve za spremembo veljavnega razvojnega načrta programov 2018-2021 posredovalo ministrstvu za finance, ki na prejeti predlog po preverbi finančnih in drugih formalnih podatkov ni imelo pripomb. Njihovo mnenje je bila dovolj dobra podlaga za današnji sprejem sklepa vlade.

Kot je po odločitvi vlade v sporočilu za javnost zapisal ptujski župan Miran Senčar, so si skupaj z župani ostalih občin Spodnjega Podravja in vodstva bolnišnice v preteklih dveh letih in pol intenzivno prizadevali za začetek gradnje. Pri tem so angažirali tudi številne gospodarstvenike in politične predstavnike iz regije.

Država bo za gradnjo urgence, ki je pred leti izpadla iz evropskega sofinanciranja mreže urgentnih centrov, tako namenila dobrega 2,5 milijona evrov, ptujska bolnišnica pa je sama zagotovila skoraj 230.000 evrov. Manjkajočih 620.000 evrov so skupaj zagotovile občine, ki so pri tem dodale slabo polovico, preostanek pa preko donatorske akcije regijska podjetja.

Tudi direktor ptujske bolnišnice Andrej Levanič, ki se od tega položaja kmalu po praznikih poslavlja, je bil vesel današnjih novic iz vlade in je spomnil, da si je za to tudi sam prizadeval ves štiriletni mandat.

"Končno je prišlo do tega sklepa po dolgotrajnih dokazovanjih in izpolnjevanju vseh zahtev. Kakorkoli že, ministrica in vlada sta držali svojo besedo in zadevo pripeljali tako daleč, da je prišla do formalnega zaključka postopka in začetka izvedbe projekta," je za STA dejal Levanič.

Po njegovih besedah morajo zdaj počakati še na formalni dokument o sklepu, pa tudi odločitev ministrstva za zdravje o tem, kdo bo vodil razpisni postopek za izvajalca del in izvedbo projekta. Od tega je odvisna tudi časovnica, pri čemer v bolnišnici zdaj ne načrtujejo več, da bi gradbeni del zaključili že letos, radi pa bi ga vsaj konkretno začeli in urgenco odprli leta 2019.

Levaniču se je štiriletni mandat sicer iztekel že marca, a zaradi poznega imenovanja novega sveta zavoda še vedno opravlja naloge vršilca dolžnosti. Kot je pojasnil predsednik sveta zavoda Bojan Pahor, ta teden potekajo pogovori s kandidati, ki predstavljajo svoje programe dela in strategijo razvoja bolnišnice. Na razpis so prispele štiri kandidature, sedanji direktor pa se ji je kljub drugačnim prvotnim napovedim odrekel.