c S
Višje cene energentov dvignile četrtletni dobiček Shella 26.04.2018 11:09 London, 26. aprila (STA) - Britansko-nizozemski energetski velikan Royal Dutch Shell je v prvem letošnjem četrtletju za okoli dve tretjini povečal čisti dobiček, ki se je ustavil pri skoraj šestih milijardah dolarjev. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre visoko rast pripisati višjim cenam energentov.

Čisti dobiček je poskočil za 67 odstotkov na skoraj 5,9 milijarde dolarjev (4,8 milijarde evrov), medtem ko je lani znašal okoli 3,5 milijarde dolarjev. Kot je dejal izvršni direktor podjetja Ben van Beurden, so Shellove rezultate v prvem četrtletju spodbudile višje cene nafte in plina.

AFP ob tem poroča, da je rast cen nafte med drugim spodbudil dogovor med Organizacijo držav izvoznic nafte (Opec) in Rusijo, ki sta se leta 2016 zavezali k znižanju proizvodnje črnega zlata. Dogovor, ki se bo iztekel konec letošnjega leta, je prispeval k temu, da so se cene nafte dvignile nad 70 dolarjev za sod, medtem ko so v začetku leta 2016 padle po 30 dolarjev, še poroča AFP.