c S
Prodaja v trgovini na drobno marca na mesečni ravni navzgor 26.04.2018 11:07 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil v marcu v primerjavi s predhodnim mesecem višji za 0,5 odstotka, glede na marec lani pa je bil za prav toliko nižji. V prvih treh mesecih letos je bil realni prihodek v trgovini na drobno medtem za 0,8 odstotka nižji kot v istem obdobju lani, je sporočil statistični urad.

Na mesečni ravni se je prihodek od prodaje v trgovini na drobno marca zvišal po treh zaporednih mesecih padanja. Na rast je vplival višji prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za štiri odstotke), saj je bil v trgovini na drobno brez motornih goriv za 1,3 odstotka nižji kot v prejšnjem mesecu. V primerjavi s februarjem je prodaja živil upadla za 0,4 odstotka, prodaja neživil pa za 1,4 odstotka.

V medletni primerjavi je se je medtem prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi zvišal za 3,5 odstotka, medtem ko je v trgovini na drobno brez motornih goriv upadel za 3,6 odstotka. Prodaja živil je v primerjavi z marcem lani upadla za 4,2 odstotka, prodaja neživil pa za 3,7 odstotka.

Znižal se je tudi prihodek v trgovini na drobno v prvih treh letošnjih mesecih. Vzrok za padec je bila nižja prodaja v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 1,7 odstotka) in v trgovini z živili (za 4,7 odstotka). Prodaja neživil se je medtem v primerjavi z istim obdobjem lani zvišala za 1,4 odstotka.

V trgovini na drobno z motornimi vozili in servisiranju vozil je realni prihodek marca na mesečni ravni upadel za 1,1 odstotka, na letni ravni pa je bil višji za 11 odstotkov. Tudi v prvih treh mesecih tega leta je bil višji kot v istem obdobju prejšnjega, in sicer za 13,5 odstotka, še dodaja statistični urad.