c S
Macronov obisk v ZDA zvišal cene nafte 26.04.2018 10:12 Singapur, 26. aprila (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju zvišale. Po besedah trgovcev z nafto je to predvsem posledica izjav francoskega predsednika Emmanuela Macrona o jedrskem dogovoru z Iranom.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena junija, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 32 centov na 68,37 dolarja za 159-litrski sod. Junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 45 centov na 74,45 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za rast cen so vnovič poskrbele bojazni, da utegnejo ZDA izstopiti iz jedrskega dogovora z Iranom. Francoski predsednik Macron meni, da bo ameriški predsednik Donald Trump iz sporazuma, katerega namen je ohranjati jedrski program Irana pod nadzorom, izstopil. V tem primeru se utegne po mnenju strokovnjakov zgoditi, da bodo ZDA obudile sankcije in se bo izvoz iranske nafte občutno zmanjšal. Iran je eden najpomembnejših proizvajalcev nafte med članicami Organizacije držav izvoznic nafte.