c S
Zavarovalnica Triglav izstopila iz lastništva Geoplina in Plinholda 26.04.2018 07:20 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Zavarovalnica Triglav je izstopila iz lastništva Geoplina in Plinholda. Izvedla so se namreč vsa dejanja po pogodbi o prodaji deležev v družbah Geoplin in Plinhold, ki jo je Triglav julija lani podpisal s Petrolom in SDH. Skupina Triglav je za deleža dobila 14,5 milijona evrov, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Triglava.

Država je tako v družbi Plinhold pridobila dodatni 7,84-odstotni lastniški delež, skupaj ima tako zdaj v lasti 60,099 odstotka Plinholda, je objavljeno na spletni strani Slovenskega državnega holdinga (SDH).

SDH je v imenu države z Zavarovalnico Triglav in njeno družbo Salnal ter Petrolom julija lani podpisal pogodbo o prodaji in nakupu poslovnih deležev v Geoplinu in Plinholdu. Pogodba je imela odložne pogoje.

Petrol je kupil poslovna deleža Salnala v Geoplinu, država pa poslovni delež Salnala v Plinholdu. Po menjavi deležev je Petrol postal večinski lastnik v Geoplinu, država pa večinski lastnik v Plinovodih.

Plinhold je nastal z oddelitvijo družbe Plinovodi od Geoplina in ima v 100-odstotni lasti Plinovode - operaterja prenosnega sistema zemeljskega plina in lastnika celotnega slovenskega prenosnega omrežja zemeljskega plina.

Strategija upravljanja kapitalskih naložb države določa, da Geoplin po oddelitvi Plinovodov postane pomembna naložba in še naprej izvaja tržno dejavnost trgovanja z zemeljskim plinom. Plinovodi so medtem strateška naložba, saj opravlja gospodarsko javno službo sistemskega operaterja prenosnega omrežja zemeljskega plina.