c S
Svet UKC Maribor soglaša z delom strokovnega direktorja izven kliničnega centra 26.04.2018 07:20 Maribor, 25. aprila (STA) - Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor se je na današnji izredni seji strinjal, da novi strokovni direktor Matjaž Vogrin ohrani delno zaposlitev na medicinski fakulteti, kjer je pred leti vzpostavil inštitut za športno medicino. Kot strokovni direktor bo sicer imel za tisoč evrov nižjo plačo kot zdravnik, a na to nima vpliva.

Vogrin je na položaju strokovnega direktorja UKC Maribor v soboto zamenjal Darjo Arko, ki ima za sabo dva mandata. 52-letni specialist ortopedske kirurgije je predstojnik oddelka za ortopedijo UKC Maribor, vodi pa tudi Inštitut za športno medicino Maribor in katedro za ortopedijo na mariborski medicinski fakulteti. Med drugim je še zdravnik slovenske olimpijske reprezentance in nogometne reprezentance ter vodja zdravstvene službe Nogometnega kluba Maribor.

Kot je pred dnevi zapisal v pismu članom sveta zavoda, je bil ob soglasni podpori njegovemu imenovanju za strokovnega direktorja pred mesecem dni prepričan, da ni dvomov glede njegovega dela izven UKC Maribor. A je kasneje ugotovil, da "nekatere relacije niso povsem razjasnjene in situacija ni razumljena enako med člani sveta zavoda, kot sem jo razumel sam". "Prav tako sem bil zelo presenečen ob informaciji o višini osebnega dohodka na novem delovnem mestu, ki je bistveno nižji kot dosedanji," je zapisal.

Da bi razjasnili vse morebitne zagate že na začetku njegovega mandata, je prosil za razpravo na svetu zavoda. "Na predstavitvi moje kandidature za strokovnega direktorja sem jasno povedal, kaj vse delam in da želim, sicer v manjšem obsegu, s tem nadaljevati tudi v prihodnje. Nobena od teh obremenitev ne bo vplivala na moje delo kot strokovnega direktorja," je poudaril na današnji izredni seji.

V UKC Maribor je bil doslej zaposlen s krajšim delovnim časom, in sicer v obsegu 95 odstotkov delovnega časa, medtem ko je bil za preostalih pet odstotkov zaposlen na medicinski fakulteti. Takšno ureditev bi rad ohranil, da lahko ostane tudi član različnih organov fakultete.

Vodja kadrovskega oddelka UKC Maribor Ksenija Trčko je pojasnila, da je takšna razporeditev zakonsko dopustna in da tudi statut zavoda ne določa, da mora biti strokovni direktor zaposlen v UKC Maribor za polni delovni čas. Po njenih besedah ima podobno pogodbo tudi strokovna direktorica UKC Ljubljana.

Takšno ureditev podpira tudi vodja klinike za kirurgijo Jože Ferk, ki trenutno zaradi odsotnosti slednjega nadomešča direktorja UKC Maribor Vojka Flisa. Po njegovih besedah so takšne reference in vsestranskost, s katerimi se lahko pohvali Vogrin, le koristne za klinični center. "Strokovni direktor mora videti tudi čez svoje meje," je dejal.

Vogrin se je po Ferkovih besedah že doslej izkazal kot "izvrsten strokovnjak in delavec", zato ne dvomi, da bo zmogel kombinirati vse te funkcije tudi s svojo novo službo strokovnega direktorja. "To za UKC Maribor ne bo ovira temveč prednost," je prepričan.

Glede na razpravo na današnji seji nimajo pomislekov niti člani sveta zavoda. "Njegova vpetost v razvoj medicinske fakultete je pomembna tudi za razvoj kliničnega centra," je dejal predsednik sveta zavoda Ljubo Germič. Pomembno se mu zdi, da Vogrin ostane dejaven tudi na oddelku za ortopedijo, da tako ohranja stik s prakso. Edino vprašanje, ki se mu poraja, je, ali bo vse to zmogel. "Moje dosedanje delo in reference so dokaz, da zmorem," mu je odgovoril Vogrin.

Svet zavoda mu je nato podal soglasje za 95-odstotno zaposlitev v UKC Maribor "ob zagotovilu, da to ne bo vplivalo na njegovo delo strokovnega direktorja". Največ osem ur tedensko bo lahko delal na medicinski fakulteti in štiri ure na inštitutu za športno medicino.

Soglasje je pridobil tudi za občasno opravljanje dela v NK Maribor, olimpijskem komiteju in nogometni reprezentanci Slovenije, čeprav bo to po Vogrinovh besedah počel v svojem prostem času. Tako naj bi na prihodnje olimpijske igre odšel v času svojega dopusta.

Glede plače se po besedah Ksenije Trčko ne da ničesar narediti, saj so vezani na sistem plač v javnem sektorju. "To je anomalija na sistemskem nivoju v državi, ki jo morajo rešiti politiki, ne mi," se je strinjal Vogrin.

Primopredajo poslov sta s prejšnjo strokovno direktorico opravila konec prejšnjega tedna. Kot je dejal, je že prej vedel, kaj ga čaka. "Vem, kje so prioritete. Kadrovska stiska na določenih oddelkih je enormna. Odhajanje zdravnikov se nadaljuje in to moramo nujno ustaviti," je povedal.

Medtem ko mu je uspelo še pravočasno ustaviti odhod enega od plastičnih kirurgov, pa ni uspel ustaviti dveh radiologov. "Dobila sta očitno boljšo ponudbo v zasebnem sektorju. Stvari je treba spremeniti, da bodo ljudje želeli ostati tu," je prepričan.