c S
Ljubljanski UKC dobil strategijo za obdobje 2018-2023 26.04.2018 07:20 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Svet UKC Ljubljana je na današnji seji potrdil strategijo zavoda za obdobje 2018-2023, je v izjavi za medije dejal predsednik sveta Jože Golobič. Generalni direktor UKC Aleš Šabeder pa je pojasnil, da strategije prinaša tudi okvirni finančni načrt, ki za prihodnjih pet let predvideva investicije v višini več kot 200 milijonov evrov.

Golobič je opozoril, da je svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana strategijo potrdil z "nekaj konstruktivnimi pripombami". Strategija za obdobje 2018-2023 je po njegovem mnenju in oceni sveta načeloma izvedljiva, a bo za njeno uresničitev potrebna organizacijska sanacija zavoda.

Sanacija bo terjala popis poslovnih procesov in predloge njihove reorganizacije ter ustrezno informacijsko podpora, je dejal Golobič. Glede načrtovanih investicij v vrednosti več kot 200 milijonov evrov pa je pripomnil, da se UKC ne bo mogel zanašati zgolj na državni proračun, ampak bo moral do sredstev priti tudi "na kakšen drugačen način".

Šabeder je izrazil zadovoljstvo, da je ljubljanski UKC po skoraj desetih letih vendarle dobil novo strategijo - zadnja je bila namreč potrjena leta 2008. Investicije, ki jih predvideva, so po njegovih besedah povezane predvsem s prenovo ali izgradnjo klinik ter kliničnih oddelkov, kot tudi z nakupom medicinske opreme.

Na današnji seji se je svet zavoda seznanil tudi z ukrepi in aktivnostmi UKC za izvedbo priporočil računskega sodišča v zvezi z nabavo medicinske opreme in materiala. Golobič je dejal, da bo uprava odzivno poročilo oddala v roku, predvidoma že v četrtek. Čas ima še do 30. aprila.

Odzivno poročilo ustrezno odgovarja na pripombe, ki jih je dalo računsko sodišče, je poudaril Golobič. Šabeder pa je zagotovil, da bo ljubljanski UKC udejanjil vsa priporočila iz revizije.

Generalni direktor je tudi potrdil, da je dogovor o nadaljnjem sodelovanju med ljubljanskim UKC in kirurgi iz praške bolnišnice Motol na področju otroške srčne kirurgije v sklepni fazi. Po njegovih besedah bodo tokrat podpisali trimesečne pogodbe s posameznimi kirurgi.

"Vračamo se v tisto stanje, ki je bilo pred podpisom pogodbe z bolnišnico Motol, ko je klinični center sodeloval s češkimi kirurgi na individualni ravni," je pojasnil Šabeder in zagotovil, da je kirurška oskrba otrok zagotovljena. UKC je pogodbo o sodelovanju s Čehi sklenil v začetku novembra in se izteka konec aprila.

Sicer je Specializirano državno tožilstvo po opravljeni sodni preiskavi korupcijskih kaznivih dejanj, povezanih s preskakovanjem čakalnih vrst v UKC Ljubljana, vložilo obtožni akt zoper deset fizičnih in dve pravni osebi. Šabeder zadeve danes še ni želel komentirati, saj po njegovih besedah z njo še ni seznanjen.