c S
Ob udeležbi visokih gostov danes uradno odprtje TEN-T dni 26.04.2018 07:31 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Na Gospodarskem razstavišču bodo uradno odprli TEN-T dneve, ki veljajo za največji prometni dogodek v organizaciji Evropske komisije in se ga udeležujejo visoki gosti iz Bruslja, držav EU in njenih sosed. Udeležence bo pozdravil predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, osrednji govorec pa bo podpredsednik komisije Maroš Šefčovič.

V okviru TEN-T dni, ki bodo potekali do petka, bo danes potekala konferenca z naslovom Energetski prehod kot priložnost za slovensko gospodarstvo, ki jo organizirajo ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).

Uvodni nagovor bo imel predsednik GZS Boštjan Gorjup, sodelovali pa bodo tudi infrastrukturni in gospodarski minister, ki opravljata tekoče posle, Peter Gašperšič in Zdravko Počivalšek ter podpredsednik Evropske komisije za energetsko unijo Šefčovič, ki bo pozneje osrednji govorec na uradnem odprtju dogodka.

Poleg Šefčoviča bodo na TEN-T dnevih sodelovali še trije evropski komisarji, in sicer komisarka za promet Violeta Bulc, komisar za proračun in človeške vire Günther Oettinger ter komisarka za regionalno politiko Corina Cretu.

Današnji dan bo namenjen predvsem medstrukturnemu sodelovanju in srečanju evropskih institucij. Na podlagi te razprave bo nastal tudi eden vodilnih dokumentov za nadaljnjo obdobje na področju naložb, t.i. Ljubljanska izjava. V petek bo Oettinger pojasnil okviren koncept financiranja naložb, ki bo uradno predstavljen 2. maja.