c S
Mariborski mestni svetniki o rebalansu letošnjega proračuna 26.04.2018 07:31 Maribor, 26. aprila (STA) - Mariborski mestni svetniki bodo na današnji seji razpravljali o rebalansu letošnjega proračuna občine, ki se po predlogu mestne uprave zvišuje na 137,5 milijona evrov. Sodeč po prvih odzivih so svetniške skupine do predlaganih številk zelo kritične, prav tako se močno krešejo mnenja glede nameravanega sprejemanja po skrajšanem postopku.

Tako se vroča razprava obeta že pri sprejemanju dnevnega reda današnje seje. Prvi predlog proračuna za leto 2018 so mariborski mestni svetniki sprejeli marca lani v okviru dvoletnega načrtovanja občinskih financ, jeseni so že vnesli nekaj sprememb, tako da bo danes že drugo preoblikovanje proračuna.

Medtem ko zaključni račun proračuna za leto 2017, ki je prav tako na dnevnem redu današnje seje mestnega sveta, kaže realizacijo prihodkov v višini 86 milijonov evrov, naj bi ti v letošnjem letu sodeč po predlaganem rebalansu dosegli 115 milijonov evrov. Še 6,4 milijona evrov naj bi prišlo iz prodaje kapitalskih deležev, 3,6 milijona evrov je ostalo na računu od lani, 12,2 milijona evrov pa naj bi pridobili z novim zadolževanjem.

Danes bodo mestni svetniki med drugim potrjevali tudi dokumentacijo za energetsko sanacijo 24 javnih objektov, kjer se kot najugodnejša možnost kaže javno-zasebno partnerstvo, ter za izgradnjo podvoza pod železniško progo na Ljubljanski cesti, za kar naj bi večino denarja prispevala država.

Na dnevnem redu so med drugim še letošnji program dela Energetske agencije za Podravje, ki naj bi jo tudi v prihodnje vodila Vlasta Krmelj, ter več prostorskih aktov, med drugim za Novi sončni dom na Pobrežju.