c S
Nadzorniki Luke Koper predvidoma tudi o akcijskem načrtu za IPS 26.04.2018 07:31 Koper, 26. aprila (STA) - Nadzorniki Luke Koper bodo na popoldanski seji obravnavali lansko poslovanje družbe, predvidoma pa naj bi dobili na mizo tudi akcijski načrt s konkretnimi izvedbeni koraki za reševanje problematike delavcev pri izvajalcih pristaniških storitev (IPS). V delu javnosti se medtem vrstijo pozivi k ureditvi položaja teh delavcev.

Nadzorniki so na seji pred mesecem dni upravi Luke naložili dopolnitev strategije na področju IPS. Ta sicer predvideva tako neposredno zaposlovanje kot zaposlovanje prek kadrovskih agencij in zunanjih pogodbenih izvajalcev, je tedaj povedal predsednik uprave Dimitrij Zadel.

Medtem ko naj bi dopolnjena strategija skupaj z njo povezanim rebalansom poslovnega načrta za letos bila nared do junija, pa naj bi nadzorniki danes dobili na mizo akcijski načrt s kratkoročnimi rešitvami.

Iz vrst sindikatov se sicer vrstijo opozorila, da se nadaljujejo nezakonite prakse podjetij IPS, ter zahteve po direktni zaposlitvi vseh obstoječih delavcev IPS neposredno v Luki Koper. V opozorilo na problematiko teh "nevidnih delavcev" je v torek v Kopru potekal tudi protestni shod.

Luka Koper je sicer po nedokončnih in nerevidiranih podatkih lani ustvarila 206,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za osem odstotkov več kot leto prej in nov rekord. Za šest odstotkov glede na 2016 se je povečal tudi pretovor, ki je lani dosegel rekordnih 23,37 milijona ton.