c S
Nemška vlada malenkost znižala napoved letošnje gospodarske rasti 25.04.2018 13:41 Berlin, 25. aprila (STA) - Nemška vlada je danes objavila najnovejše napovedi gibanja BDP v največjem evropskem gospodarstvu. Letos po novem pričakuje 2,3-odstotno realno gospodarsko rast, kar je 0,1 odstotne točke manj od predhodne napovedi. Napoved za prihodnje leto pa je izboljšala za 0,4 odstotne točke na 2,1 odstotka.

Nemško gospodarstvo ki se je lani okrepilo za 2,2 odstotka, naj bi tako ohranilo dinamiko rasti nad dvema odstotkoma.

Do malenkostnega znižanja napovedi za letos prihaja po nizu izboljšanj pričakovanj v zadnjih mesecih in v luči nekaj zaporednih slabših makroekonomskih objav v zadnjih dneh, ki sovpadajo s krepitvijo skrbi zaradi geopolitičnih in trgovinskih napetosti v svetu.

A gospodarski minister Peter Altmeier, ki je tudi eden najtesnejših zaveznikov kanclerke Angele Merkel, je današnje napovedi pospremil s spodbudnimi besedami, da "konjunktura v nemškem gospodarstvu ohranja zagon".

Nemški izvozni motor uspešno ohranja dinamiko v luči globalne gospodarske rasti, podjetja veliko vlagajo v stroje in opremo, pri rasti pa prek rasti dohodkov in upadanja brezposelnosti sodeluje širok krog ljudi, je dodal minister.

Letos in prihodnje leto bosta po napovedih rasla tako izvoz kot uvoz, ker pa bo rast uvoza presegla rast izvoza, se bo zmanjšal nemški zunanjetrgovinski presežek, ki gre v nos nekaterim v Evropi in po svetu, med drugim ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, zunanja trgovina pa ne bo bistveno prispevala k rasti.

Odločilen bo torej prispevek domače porabe. Rasle bodo vse njene komponente, najmočneje investicije. Rast dohodkov naj bi se še okrepila, število zaposlenih naj bi se do konca 2019 povečalo za milijon na 45,3 milijona, že tako rekordno nizko število brezposelnih pa upadlo na 2,2 milijona. Inflacija naj bi letos dosegla 1,8 odstotka, prihodnje leto pa dva odstotka, kolikor je tudi srednjeročni cilj Evropske centralne banke.