c S
Sindikati ob prvem maju tudi letos s številnimi dogodki 25.04.2018 11:54 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Ob prazniku dela bodo sindikati tudi letos pripravili številne dogodke, najštevilčnejšo udeležbo pa pričakujejo na prireditvi na ljubljanskem Rožniku. Tam bo pestro že na predvečer praznika dela, ko bodo med drugim prižgali kres, 1. maja pa bo tradicionalna proslava. Prireditve organizirajo tudi drugod po Sloveniji.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izrazil zadovoljstvo, da bo tudi letošnjo osrednjo prvomajsko prireditev organiziralo več sindikalnih central skupaj. "Na ta način simbolično poudarjamo medsebojno sodelovanje, ki traja vse leto," je dejal.

Po mnenju generalnega sekretarja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Bojana Hribarja je prav, da se vsaj enkrat letno spomnimo, da je delo vrednota, čast ter odgovornost do sebe in družbe. Opozoril je, da še vedno prihaja do kršenja temeljnih delavskih pravic, narašča tudi mobing na delovnem mestu. "Na stiske delavcev lahko še posebej opozorimo ob prazniku dela," je poudaril.

Sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban je izrazila zadovoljstvo, da Rožnik kljub mnogim preteklim težavam ostaja prizorišče osrednje prvomajske proslave. Ta po njenih besedah ni le priložnost za sprostitev in praznovanje, temveč gre za simbol boja za delavske pravice.

Ponedeljkovo dogajanje na Rožniku se bo po besedah izvršne sekretarke ZSSS in organizatorke prireditve Nine Štrajhar začelo ob 19.30 z nastopom skupine Stand by, mnogi pa se bodo zbrali že ob 18.30 na Jakopičevem sprehajališču in se na Rožnik odpravili skupaj. Ob 21.30 bodo zbrane nagovorili sindikalisti, pol ure pozneje bo zagorel kres, sledil pa bo glasbeni program. Dovoljenje zanj so organizatorji dobili do tretje ure zjutraj.

Torkova osrednja proslava, ki jo bo vodila Lara Jankovič, se bo začela ob 10.30, med drugim pa jo bodo popestrili litostrojska pihalna godba, partizanski pevski zbor, Jose in Primož Siter. Slavnostni govornik bo ljubljanski župan Zoran Janković, tudi torkovo dogajanje pa se bo zaključilo z glasbenim programom.

Za gostinsko ponudbo bo poskrbljeno. Tiste, ki na Rožnik ne morejo priti peš, bo na prizorišče vozil kombi, ki pa je po besedah Štrajharjeve namenjen tistim, ki poti res ne zmorejo. Vse obiskovalce je ob tem pozvala, naj poskrbijo za primerno obutev in se držijo uhojenih poti. Prireditev bo v vsakem vremenu.

ZSSS prireditve organizira tudi drugod po Sloveniji. Prvega maja bodo pri Celjski koči, na parkirišču pod grajskim hribom na Ptuju, na Snežnem stadionu v Mariboru, Križni gori, Lisci in na Debencu pri Mirni, en večer prej pa poleg Rožnika še na murskosoboškem Trgu zmage in v Mestnem parku.

Kot je povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, maja in junija pripravljajo tudi kampanjo #mojsindikat, s katero želijo opozoriti na svoje dejavnosti, ki včasih ostanejo premalo opažene. Že pred dnevi so med drugim pripravili tudi dneve odprtih vrat sindikalnih pisarn po Sloveniji, na katerih so tako člani kot nečlani sindikatov lahko prejeli strokovno pomoč.