c S
V Sloveniji marca rast porabe električne energije 25.04.2018 11:12 Ljubljana, 25. aprila (STA) - V Sloveniji smo marca porabili 1348 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je devet odstotkov več kot februarja in štiri odstotke več kot marca lani. Medtem je bila neto proizvodnja elektrike s 1429 GWh za 16 odstotkov večja kot februarja, je danes objavil statistični urad.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je povečala za 158 odstotkov in v Nuklearni elektrarni Krško za 11 odstotkov, medtem ko se je v termoelektrarnah zmanjšala za tri odstotke.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv marca za pet odstotkov manjša kot februarja.

Marca se je povečala oskrba z vsemi energenti, razen z rjavim premogom in lignitom ter zemeljskim plinom, kjer je bil padec 56- oz. petodstoten.

Oskrba z drugimi naftnimi proizvodi se je povečala za 84 odstotkov, motornim bencinom za 68 odstotkov, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 31 odstotkov, dizelskim gorivom za 16 odstotkov in ekstra lahkim kurilnim oljem za sedem odstotkov.

Slovenija je marca uvozila 850 GWh, izvozila pa 911 GWh električne energije.