c S
Južnokorejski Nexon za Bitstamp ponuja 350 milijonov dolarjev 25.04.2018 11:11 Ljubljana/Seul, 25. aprila (STA) - Ena bolj znanih evropskih menjalnic kriptovalut Bistamp, ki sta jo ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak, bo očitno dobila novega lastnika. Južnokorejski razvijalec računalniških iger Nexon naj bi zanjo ponujal 350 milijonov dolarjev, poroča spletni portal Business Insider. Uradne potrditve pogovorov o sklenitvi posla sicer ni.

Menjalnico Bitstamp, ki je danes zaradi lažjega poslovanja po vsej EU registrirana v Luxembourgu, deluje pa še v Veliki Britaniji in ZDA, sta leta 2011 ustanovila Slovenca Damijan Merlak in Nejc Kodrič, ki sta danes po približno tretjinska lastnika. Lani sta zasedla tudi šesto in osmo mesto na lestvici 100 najbogatejših Slovencev, ki jo pripravljajo na časniku Finance.

Kot poudarjajo na portalu Business Insider, je bila to sploh prva menjalnica kriptovalut na svetu, danes pa je 13. največja svetovna tovrstna platforma, upravlja pa z okoli pol milijona trgovalnih računov in ima povprečni dnevni obseg trgovanja 246 milijonov dolarjev.

Južnokorejski Nexon je bil medtem ustanovljen leta 1995, danes pa velja za najpomembnejšega razvijalca računalniških iger v Aziji in se v zadnjem času širi tudi na druga tržišča. Sedež ima v Južni Koreji, hčerinski družbi pa še na Japonskem in v ZDA.

V zadnjem času se širi tudi na področje kriptovalut, saj je septembra lani podjetje za 80 milijonov dolarjev kupilo približno dvetretjinski delež v južnokorejski menjalnici Korbit.

Zdaj so očitno oko vrgli tudi na Bitstamp, za katerega po poročanju Business Insiderja ponujajo 350 milijonov dolarjev.

Uradne potrditve na nobenih od dveh strani ni, v Bitstampu so dejali le, da tega ne morejo komentirati, a da naj javnost počaka na uradno sporočilo o tej zadevi.

O tem, da se okoli Bitstampa gibljejo snubci in da je v igri za prevzem Nexon, je prvi v Sloveniji poročal časnik Finance, ki danes piše, da je na muhi južnokorejskih investitorjev tudi širše znano slovensko podjetje za oglaševanje in prodajo Studio Moderna, katerega ustanovitelj in večinski lastnik je Sandi Češko, danes pa je med lastniki tudi več ameriških skladov.

Za družbo, ki ima sedež v Zagorju ob Savi, vodi pa jo Duško Kos, naj bi se po pisanju južnokorejskih medijev zanimala družba za nakupe od doma CJ O Shopping, enota južnokorejskega konglomerata CJ Group.

Češko za Finance zadeve ni komentiral, naj bi pa Korejci že izvajali skrbni pregled poslovnih knjig.