c S
VZMD bi od Save Re višjo dividendo ali nič 25.04.2018 10:18 Ljubljana, 25. aprila (STA) - VZMD si od Save Re, ki skupščini predlaga 80 centov dividende na delnico, želi višjega izkupička. Predlagana dividenda je namreč po njegovi oceni za več kot 4000 malih delničarjev zavarovalnice neracionalna, zato naj znaša 1,40 evra bruto. Če skupščina ne bo podprla višjih dividend, pa VZMD predlaga, da se te sploh ne izplačajo.

Sava Re delničarjem, ki se bodo na skupščini zbrali 29. maja, predlaga, da se od 22,5 milijona evrov lanskega bilančnega dobička nameni 12,4 milijona evrov oz. 80 centov bruto na delnico. Toliko je bila dividenda tudi lani.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD), ki bi imelo 1,40 evra bruto dividende, so medtem prepričani, da je zavarovalnica sposobna izplačati višje dividende brez negativnih vplivov ali ovir siceršnjim načrtom družbe, izhaja iz nasprotnega predloga za skupščino, danes objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze.

Izplačilo nižje oz. prvotno predlagane dividende po mnenju VZMD ne bi bilo racionalno z vidika števila manjšinskih delničarjev, saj žal za njih po novem izplačilo dividend povzroči stroške pri borzno-posredniških družbah oz. bankah, ti pa so v prenekaterem primeru celo višji od same dividende - torej se tem delničarjem povzroča realni minus.

Če skupščina se bo podprla nasprotnega predloga o višji dividendi, so v VZMD prepričani, da je z vidika malih delničarjev bolje bilančni dobiček zadržati in npr. v prihodnjem letu izplačati sorazmerno višjo dividendo. Tako bodo skupščini, če ta ne bo podprla njihovega predloga o višji dividendi, predlagali, naj bilančnega dobička ne deli oz. da se ta ne uporabi.

Pozavarovalnica Sava je lani zbrane bruto premije povečala za 3,9 odstotka na 153,2 milijona evrov, čisti dobiček pa za 0,3 odstotka na nekaj manj kot 33 milijonov evrov. Na ravni skupine je lani zbrala za 517,2 milijona evrov bruto premij, kar je 5,5 odstotka več kot leta 2016, čistega dobička pa je bilo za 31,1 milijona evrov oz. 5,5 odstotka manj kot leto prej.