c S
Na kratko iz gospodarstva 25.04.2018 07:20 Ljubljana, 24. aprila (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Skupščina SKB banke bo 29. maja med drugim odločala o predlogu, da se od bilančnega dobička za lani v višini 138,60 milijona evrov za dividende nameni 55,53 milijona evrov oz. 4,39 evra bruto na delnico. Seznanila se bo, da Pierre-Yvesu Demouresu, Karine-Maryse Destre-Bohn, Marku Košaku, Vojki Ravbar, Cvetki Selšek, Giovanniju Luci Somu in Andreu Gardelli poteče mandat v upravnem odboru, po predlogu se bo vanj imenovalo Demouresa, Jeana Philippeja Guillauma, Mario Rousseva, Milorada Katnića, Claro-Elen Grigore, Ravbarjevo in Gardello, izhaja iz sklica skupščine, objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze.

SID banka je objavila letno poročilo za lani. Lani je ustvarila nekaj manj kot 14 milijonov evrov čistega dobička, kar je zaradi višjih enkratnih učinkov iz postopkov prestrukturiranja v 2016 za 35 odstotkov manj kot predlani. Bilančna vsota je bila z 2,45 milijarde evrov za okoli štiri odstotke nižja kot konec leta 2016. Skupina, v kateri sta poleg banke še SID - Prva kreditna zavarovalnica in skupina Prvi Faktor, je lani ustvarila skoraj 11,8 milijona evrov čistega dobička, kar je 49 odstotkov manj kot v 2016. SID banka je sicer trenutno sredi postopka prodaje SID - Prve kreditne zavarovalnice, ki bi bil lahko zaključen v drugem letošnjem polletju.

Okrožno sodišče v Ljubljani je začelo postopek osebnega stečaja nad poslovnežem Jurijem Schollmayerjem. To je po pisanju spletnih Financ in portala Siol naredilo na pobudo družbe za upravljanje TCK, hčerinske družbe Hete, slabe banke nekdanje Hypo Alpe Adria banke. Upniki imajo za prijavo terjatev čas do 24. julija. Kolikšne dolgove ima Schollmayer, med drugim prek družbe Bofex ustanovitelj Big Banga, do družbe TCK, tako še ni znano. Po dostopnih podatkih, na katere se sklicuje Siol, pa je nekdanja Hypo Alpe Adria banka med drugim financirala Schollmayerjevo podjetje Red, ki je končalo v stečaju. V stečajno maso je Heta prijavila več kot pol milijona evrov terjatev. V teh dneh je v stečaju sicer končalo tudi Schollmayerjevo osrednje podjetje Red Ing, ki je v zadnjih letih izvedlo več nepremičninskih projektov. Zahtevala ga je finančna uprava.

Za Adriatic Slovenico, za katero je v začetku marca stekel skrbni pregled, naj bi se po navedbah Dela zanimali italijanski Generali ter avstrijski Vienna Insurance Group in Grawe. Postopek zbiranja zavezujočih ponudb naj še ne bi bil končan, odločitev o prodaji pa naj bi bila znana do poletja. Pričakovana cena znaša okoli 150 milijonov evrov. Ključna pri prodaji in doseženi ceni bo usoda dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oz. stališče nove vlade do tega vprašanja, navaja časnik.

Skupina KS Naložbe je lani ustvarila 3185 evrov čistih prihodkov od prodaje. Čista poslovni izid je predstavljala izguba v višini 383.997 evrov, potem ko je bila predlani pri 1,45 milijona evrov.

Zaradi vpisa delnic na račune imetnikov bo med 26. aprilom in 3. majem zaustavljeno trgovanje z delnicami družbe Datalab Tehnologije. Ta je ob tem izdala tudi zahtevo za spremembo oznake delnic iz DATR v DATG po ponovni vzpostavitvi trgovanja.

Krka je 19. in 20. aprila na Ljubljanski borzi odkupila 1716 lastnih delnic v skupni vrednosti 99.554 evrov. Skupno število lastnih delnic se je s tem zvišala na 760.450 ali 2,319 odstotka izdanih delnic, je novomeški farmacevt objavil na spletni strani Ljubljanske borze.

Spletna stran agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) bo od srede od 17. ure do predvidoma do četrtka do 6. ure nedostopna. Spletna stran bo nedostopna zaradi menjave ponudnika interneta, so sporočili iz ATVP, ki zavezancem za poročanje, ki zaradi nedostopnosti sistema ne bodo mogli oddati poročila, svetuje, naj to storijo takoj, ko bo mogoče.