c S
Na protestnem shodu v Kopru opozorili na položaj delavcev IPS 25.04.2018 07:20 Koper, 24. aprila (STA) - Okoli 50 ljudi se je popoldne zbralo pred koprsko taverno na protestnem shodu v podporo "nevidnim delavcem", zaposlenim pri izvajalcih pristaniških storitev (IPS) Luke Koper. S protestom delavci IPS, kot je poudaril sindikalist Damjan Volf, stopajo iz nevidnosti. Ena glavnih zahtev shoda je direktna zaposlitev teh delavcev v Luki Koper.

Na eni strani v Luki Koper padajo rekordi poslovanja, na drugi strani pa nekaj sto delavcev pri IPS že desetletja čaka na to, da se jim pripozna, da so zaposleni v Luki, so razloge za današnji shod navedli v skupnem sporočilu za javnost, pod katerim so podpisani Konfederacija sindikatov 90, Obalna sindikalna organizacija, Sindikat pristaniških delavcev Slovenije in Delavska svetovalnica.

"Namesto da bi Luka Koper končno odpravila nezakonitosti tako imenovanega IPS poslovnega modela ... sedaj ponuja tako imenovani tristebrni model, ki je nič drugega kot poskus prikrite zamenjave enega izkoriščevalskega poslovnega modela z drugim," so dodali.

Generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije Damjan Volf je poudaril, da se je od vzpostavitve tega po njegovem krivičnega in skrajno ponižujočega sistema zamenjalo deset vlad in osem luških uprav, izvajalci pristaniških storitev pa so še vedno "na stranskem, drugem tiru".

"Danes odločno stopamo iz nevidnosti in skupaj zahtevamo odpravo nezakonitega sistema izvajalcev pristaniških storitev. Ne pristajamo več na nikakršnega posrednika med vami in Luko Koper," je še izpostavil Volf in zahteval direktno zaposlitev vseh delavcev IPS v Luki koper.

Predsednik KS 90 Peter Majcen je prisotne, sicer ne zelo številne delavce, med katerimi je bilo tudi več predstavnikov sindikatov, nagovoril z besedami: "Vem, da vsem vam ni bilo lahko, zato ker vas zatirajo, vam grozijo, vendar pravica je na vaši strani. Ne bojte se. Skupaj ste močni in nihče vam nič ne sme in ne more."

Udeleženci so vihteli transparente z napisi, kot so Brez nas ste goli in bosi ter Zdaj pa zares: dovolj je bilo krivic v Luki. V organiziranem sprevodu so krenili do vhoda v Luko Koper.

Kot je ob robu shoda pojasnil Majcen, je eden od razlogov tudi četrtkova seja nadzornega sveta Luke, pa tudi dejstvo, da rešitve problematike IPS, ki so jo pričakovali v začetku leta, še ni: "Nestrpnost med delavci je vse večja, nezadovoljstvo ravno tako in tudi nezaupanje v to, ali bo sploh prišlo do kakšne dobre rešitve."

"Upam, da se Luka zaveda, kakšne so lahko posledice, v kolikor ne bo zaposlila oz. naredila tega, kar so obljubili," pa je dodal predsednik sindikata pristaniških delavcev Pavel Lokovšek.