c S
V Ljubljani se začenjajo TEN-T dnevi 25.04.2018 07:36 Ljubljana, 25. aprila (STA) - V Ljubljani se bodo danes s številnimi dogodkov začeli TEN-T dnevi, ki predstavljajo najpomembnejši dogodek na temo prometa v organizaciji Evropske komisije. Uradna otvoritev bo v četrtek, zbrane goste pa bodo med drugim nagovorili podpredsednik komisije Maroš Šefčovič, komisarka Violeta Bulc in premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar.

Na TEN-T dnevih bo zastopanih vseh 28 držav članic EU, inovativna podjetja, Evropska investicijska banka, druge javne finančne institucije, zasebni vlagatelji in tudi civilna družba, je pred dogodkom napovedala evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Prvič bo poskrbljeno tudi za startup skupnost.

Prvi dan se bodo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvile številne okrogle mize in delavnice, na katerih bodo sodelujoči spregovorili o razvoju pametne, trajne, zelene in varne mobilnosti.

Osrednja politična točka današnjega dne bo ministrski sestanek z državami Zahodnega Balkana in Turčije, južnega Sredozemlja ter držav vzhodnega partnerstva.

Bulčeva je pred dogodkom pojasnila, da je cilj tega srečanja spodbujati usklajeno prometno povezljivost med EU in sosedami ter izboljšati procese in standardizacijo dokumentacije, ki je vezana na mejne prehode. Druga tema bo Vizija 0 s področja varnosti v cestnem prometu.

TEN-T dnevi bodo gostili številne visoke goste, večina jih bo udeležence nagovorila v četrtek. Med drugim jih bo pozdravil predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, osrednji govorec pa bo podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Na konferenci bosta sodelovala tudi komisar za proračun in človeške vire Günther Oettinger ter komisarka za regionalno politiko Corina Cretu.

Četrtek bo sicer namenjen predvsem medstrukturnemu sodelovanju in srečanju evropskih institucij. Na podlagi te razprave bo nastal tudi eden vodilnih dokumentov za nadaljnjo obdobje na področju naložb, t.i. Ljubljanska izjava, ki jo bodo podpisale vse države članice. V petek se bodo udeleženci lotili investicij v prometno infrastrukturo in prometno mobilnost.

Bulčeva je izrazila zadovoljstvo, da dogodek, ki ga komisija organizira vsaki dve leti, letos gosti nekdanja zelena prestolnica Evrope, ki na vseh korakih demonstrira glavne smernice evropskega prometa.