c S
Zvišanje denarne socialne pomoči zaradi možnosti veta ostaja negotovo 24.04.2018 15:33 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Državni svetniki so po za zdaj še neuradnih podatkih zbrali dovolj podpisov za sklic izredne seje državnega sveta, na kateri bi obravnavali predlog veta na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih. S tem je usoda novele, ki zvišuje denarno socialno pomoč, negotova, v Levici pa še pred sklicem seje državnega sveta pozivajo k ohranitvi novele.

Državni svet naj bi po neuradnih informacijah o vetu odločal na izredni seji v sredo.

Zaradi zbranih podpisov svetnikov, o katerih so obveščeni, veto ostaja v igri tudi po tistem, ko je v ponedeljek interesna skupina delodajalcev razglasila, da ga ne bodo predlagali, je na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec. Po njegovih besedah želijo tako nekateri očitno rušiti novelo, ki bi denarno socialno pomoč dvignila za skoraj sto evrov. Temu se bodo po njegovih besedah v Levici uprli, saj bi v tem primeru številni še naprej životarili.

V Levici so namreč v DZ uspeli z dopolnilom k vladnemu predlogu novele, po katerem bi znesek minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči od začetka junija do konca leta znašal 385 evrov. Od leta 2019 pa bo znašal 331 evrov, kar je skladno z vladnim predlogom, da se znesek dvigne z veljavnih 297 na 331 evrov.

Če bo veto izglasovan, bo moral DZ o predlogu novele, ki je bila prejšnji teden izglasovana s 33 glasovi za in 22 proti, odločati ponovno. Ob ponovnem glasovanju pa je za potrditev novele potrebnih najmanj 46 glasov.

V nevladnih organizacijah Dobrodelno društvo Petka za nasmeh, Slovenska filantropija, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Delavska svetovalnica, Nacionalni forum humanitarnih organizacij ter društvo Kralji ulice pa so obsodili javne napade na prejemnike socialnih transferjev ob sprejemanju sprememb zakonodaje, ki dviguje denarno socialno pomoč.

Po njihovem prepričanju gre za neutemeljene napade na prebivalce Slovenije, ki so se znašli v stiski in posledično prejemajo denarno socialno pomoč. Pri zakonski spremembi višine osnovnega zneska minimalnega dohodka po njihovem mnenju sploh ne gre za dvig, ampak za uskladitev zneska z izračunano višino iz leta 2009, po kateri 385 evrov pomeni višino minimalnih kratkoročnih življenjskih stroškov, ki še omogočajo preživetje posameznika.