c S
Santander kljub slabšem poslovanju na Otoku s četrtletnim dobičkom 24.04.2018 15:20 Madrid, 24. aprila (STA) - Največja banka v območju z evrom po tržni kapitalizaciji, španska Banco Santander, je v prvem četrtletju zabeležila dve milijardi evrov čistega dobička, kar je 10 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Kot poslovne rezultate povzema francoska tiskovna agencija AFP, so dobri rezultati v Španiji pokrili slabše poslovanje v Veliki Britaniji.

V Španiji, ki je prehitela Veliko Britanijo in postala drugo največje tržišče banke, je Santander zabeležil 26-odstotno rast dobička zahvaljujoč lanskemu prevzemu rivala Banco Popular. Ta nakup je sicer povišal stroške Santanderja, a jih je banka nadoknadila z rastjo prihodkov iz komercialnega dela poslovanja.

V Braziliji, ki predstavlja največji trg, je dobiček zrasel za sedem odstotkov. Večjo rast je med drugim preprečilo nihanje vrednosti valut, poroča AFP. V Veliki Britaniji, ki je do leta 2016 veljala za Santanderjev največji trg, je dobiček padel za 23 odstotkov. V banki padec poslovanja na Otoku pripisujejo zelo konkurenčnemu okolju in naraščajočim stroškom poslovanja.