c S
Predstavniki mladih v Mariboru bi radi, da jim župan prisluhne 24.04.2018 14:50 Maribor, 24. aprila (STA) - Mestni Mladinski svet Maribor (MMSM) je danes opozoril na po njihovem mnenju nezadostne napore mariborske občine za izboljšanje položaja mladih v mestu. Med drugim si prizadevajo za dodelitev določenega števila stanovanj mladim. Župan Andrej Fištravec je odgovoril, da je treba poskrbeti za vse občane.

Po besedah predsednika mariborskega mladinskega sveta Matica Matjašiča si želijo, da bi vodstvo občine "slišalo mlade in njihove težave, ki so še posebej aktualne na stanovanjskem področju". "Želimo si, da bi bil Maribor mladim prijazna občina, da bi mladi tukaj ostajali in si tukaj ustvarili družino in prihodnost. A na žalost statistike kažejo, da mladi odhajajo in iščejo priložnosti v drugih občinah, celo v tujini," je pojasnil ob današnji predstavitvi akcije Župan, ali nas slišite?.

Sprašuje se, ali bo Maribor, ki je bil pred leti celo Evropska prestolnica mladih (EPM), lahko obdržal certifikat Mladim prijazna občina. Med pogoji zanj sta namreč dialog z mladimi in urejanje stanovanjske problematike mladih, kjer po besedah Matjašiča v zadnjih letih ni bilo doseženega nobenega napredka.

"Mestna občina Maribor je mladim prijazna občina," je v javnem odgovoru Matjašiču izpostavil župan. "Vendar pa je vloga mene kot župana veliko širša. Kot župan moram skrbeti, da bo občina prijazna vsem občanom, tudi mladim. Pri tem je treba upoštevati, da delujem v razmerah, ki niso ravno zavidljive," je zapisal.

Svet je lani sprožil akcijo za dodelitev 30 trenutno praznih občinskih stanovanj mladim. Kot je povedal Matjašič, je županstvo takrat deklarativno podprlo ta prizadevanja, "zdaj pa se je vse ustavilo". "Zaveza župana tako v lokalnem programu mladih kot pri certifikatu Mladim prijazna občina je bila celo višja. Tam je bilo zapisanih najmanj 45 stanovanj, naš predlog pa je bil kompromisna rešitev, a tudi iz tega ni bilo nič. Tu vidimo odgovornost direktno župana in njegove ekipe, ki so glede tega v zadnjem letu povsem neodzivni. Poslali smo jim kar nekaj pobud, dopisov, a ne dobimo več niti odgovora," je za STA povedal Matjašič.

Fištravec je poudaril, da stalno posveča veliko pozornosti mladim. "V našem mestu smo dolžni prisluhniti najprej tistim, ki so se znašli v situaciji, ko rešujejo stanovanjski problem iz socialne stiske, saj druge možnosti nimajo. Tega je v Mariboru precej," je opozoril in dodal, da so na zadnjem razpisu medobčinskega stanovanjskega sklada "od prijavljenih 15 prejeli stanovanja štirje prosilci". "To je slaba tretjina od vseh prijavljenih. Če bi to primerjali s tistimi, ki čakajo na rešitev svojega stanovanjskega problema zaradi šibkega socialnega statusa, teh je preko 600, bi ugotovili, da je realizacija zelo visoka," je pojasnil.