c S
Volvo za skoraj četrtino povečal četrtletni dobiček 24.04.2018 13:26 Stockholm, 24. aprila (STA) - Švedski proizvajalec tovornjakov Volvo Group je v prvem četrtletju zabeležil 5,79 milijarde kron (557,5 milijona evrov) čistega dobička, kar je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, gre rast pripisati predvsem močnemu povpraševanju na večini trgov.

Kot so v četrtletnem poročilu še zapisali v skupini, so se čisti prihodki od prodaje ustavili 19 odstotkov višje pri 89,1 milijarde kronah. Iz skupine je sicer izključena proizvodnja avtomobilov.

Volvo Group je v prvem četrtletju prodal 51.754 tovornjakov, kar je 17 odstotkov več kot v prvih treh mesecih lani. Naročila so poskočila za skoraj tretjino na 71.965. Kot še poroča dpa, je povpraševanje v Evropi ostalo visoko, v luči dobrega gospodarskega razpoloženja pa se je povečalo tudi v ZDA in Braziliji.

Poleg tovornjakov, Volvo Group proizvaja avtobuse in gradbene stroje, prav tako v skupino sodi proizvodnja motorjev Volvo Penta. Volvo Cars oz. proizvodnja avtomobilov je medtem v lasti kitajske skupine Zhejiang Geely Holding.