c S
Pumin četrtletni dobiček poskočil za 36 odstotkov 24.04.2018 11:31 Frankfurt, 24. aprila (STA) - Nemški proizvajalec športne opreme Puma je v prvem letošnjem četrtletju zabeležil 67,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 36 odstotkov več kot v prvem trimesečju lani. Za 12,5 odstotka so se okrepili tudi prihodki od prodaje, pri čemer pa v podjetju izpostavljajo negativen vpliv okrepljenega evra, ki draži izvoz.

Prihodki od prodaje so se na letni ravni okrepili za 12,5 odstotka na 1,13 milijard evrov, ob neupoštevanju okrepljene vrednosti evra, pa so čisti prihodki od prodaje poskočili za 20 odstotkov, so dodali v podjetju. Močan evro je podražil izvoz v države zunaj EU, kar bi lahko negativno vplivalo na povpraševanje, opozorila Pume povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Izvršni direktor Bjorn Gulden je ob objavi poslovnega poročila izpostavil, da Puma na kitajskem trgu proda veliko več športnih copat in oblačil, pri tem pa dodal, da so sicer dvomestno rast zabeležili v vseh regijah.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je v prvem četrtletju poskočil za 60 odstotkov na 112 milijonov evrov. Puma je v luči močnega četrtletja dvignila tudi celoletno napoved. V letošnjem letu pričakujejo med 10 in 12 odstotno rast prihodkov od prodaje, dobiček iz poslovanja pa naj bi zrasel za med 310 in 330 milijonov evrov. Med tveganji so v Pumi izpostavili nihanje valut, politično nestabilnost in trgovinske odnose med ZDA in Kitajsko.