c S
Alphabet s četrtletnim dobičkom preseglo pričakovanja 24.04.2018 09:15 New York, 24. aprila (STA) - Googlovo starševsko podjetje Alphabet je v minulem četrtletju ustvarilo 31,1 milijarde dolarjev prihodkov in 9,4 milijarde dolarjev čistega dobička. To na letni ravni predstavlja 26- in 73-odstotno rast. Tako prihodki kot dobiček so presegli pričakovanja analitikov Wall Streeta.

Prihodkov je bilo skoraj za milijardo več od pričakovanj analitikov, medtem ko so se pričakovanja o ustvarjenem dobičku - ta je na delnico znašal 13,30 dolarja, prilagojeni dobiček pa 9,93 dolarja na delnic - vrtela okoli 9,30 dolarja na delnico. K boljšemu poslovanju je pripomogla dobra prodaja oglasov in nekatere računovodske spremembe.

Okrog 3,40 dolarja dobička na delnico je Alphabet zaslužil zaradi spremembe načina obračunavanja nerealiziranih prihodkov od investicij v startupe, kot je na primer Uber. Efektivna davčna stopnja je bila 11-odstotna, kar je devet odstotkov manj kot v prvem četrtletju lani.

Alphabet oz. Google si je oddahnil, ker ga škandal s kršenjem zasebnih podatkov uporabnikov ni tako prizadel kot Facebook. Kljub ugodnim drugačnim napovedim predstavnikom Googla ni bilo potrebno na kongresna zaslišanja o tem po zlorabi podatkov s Facebboka s strani podjetja Cambridge Analytica.

Vendar pa bo prihodkov in dobička od oglasov v prihodnje malce manj, saj kmalu vstopa v veljavo nova evropska zakonodaja o varovanju zasebnih podatkov in evropski potrošniki bodo lahko Googlu preprečili merjene oglase glede na brskanje po internetu.

Prihodki od Googlove trgovine za mobilne aplikacije in oblaka ter potrošniških naprav so v prvem četrtletju znesli 4,4 milijarde dolarjev, Alphabet pa je prvič od prevzema v letu 2014 objavil tudi del številk o poslovanju proizvajalca pametnih termostatov Nest. Ti so v letu 2017 znesli 726 milijonov dolarjev.

Delnice Alphabeta so se v podaljšanem borznem trgovanju v ponedeljek vseeno pocenile za 0,31 odstotka na 1070,51 dolarja.