c S
Adria Airways želi povečati floto letal 24.04.2018 07:15 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Flota letalskega prevoznika Adrie Airways je po besedah prvega moža Holgerja Kowarsca premajhna in se mora povečati, če želi prevoznik razširiti ponudbo. Po njegovih besedah bi kritična masa za Adrio v prihodnosti predstavljala med 25 do 30 letal, poroča spletni portal EX-YU Aviation News.

Izvršni direktor družbe je ob robu konference regijskih letalskih prevoznikov na Dunaju dejal, da je na trgu trenutno močno povpraševanje po letalih Saab 2000 bankrotiranega švicarskega prevoznika Darwin Airline. Del te flote bo vključen v Adrijino mrežo poletov, ostala pa bodo dostopna za čarterske lete in drugo, je dejal Kowarsc. Adira ima sicer trenutno v uporabi 14 letal.

Adria Airways je v preteklosti napovedala, da želi 50-sedežna letala Saab 2000 v floto vključiti marca, a je nato datum premaknila na junij in nato na september. Kljub premikom Kowarsch verjame, da bodo nova letala prispela v tretjem četrtletju in bodo še to poletje vključena v sedem Adrijinih novih destinacij.

Letala bodo dobili od nekdanjega švicarskega prevoznika Darwin Airline, ki je decembra lani razglasil bankrot in je bil v delni lasti podjetja 4K Invest, ki je tudi lastnik Adrie. Kowarsch je poleg napovedi o povečanju flote izrazil tudi željo po novih destinacijah, s katerimi bi Adria okrepila poletno ponudbo.

O tem, da Adria povečuje floto letal, je za portal Uporabna stran spregovoril tudi komercialni direktor Adrie Christian Schneider. Kot je pojasnil, je Adria Airways v zadnjem času precej zrasla. "Zabeležili smo dvomestno rast števila potnikov, prav tako smo rasli pri številu osebja in številu destinacij. Pomembno je torej, da ne rastemo zgolj po številu potnikov, ampak širimo tudi svojo floto letal," je izpostavil.

Kot je naštel, so letos dodali že dve letali CRJ900, tretje (S5-AFC) pa prihaja v prvih dneh maja. Tako bodo imeli 12 letal družine Canadair CRJ in tri letala Airbus A319, skupaj torej 15. Tri letala imajo za daljše časovno obdobje oddana partnerjem. Dve letali CRJ-900 upravljajo za Austrian Airlines, eno letalo CRJ-700 pa za Luxair.

Del razvojne strategije letalskega prevoznika so tudi nove lokacije. Letos bo Adria ponudila sedem novih destinacij, na štirih že letijo, Düsseldorf, Dubrovnik in Brač pa se pridružijo do konca tega meseca. Iskanje novih potencialno zanimivih destinacij je kontinuiran proces, je pojasnil komercialni direktor družbe.

Pojasnil je, da sta zanje v Španiji zanimivi dve destinaciji, prav tako tudi v Italiji, na Portugalskem pa je zanimanje predvsem za eno destinacijo. "A trenutno smo se odločili, da se najprej posvetimo sedmim že najavljenim novim destinacijam in povezovanju teh prek Ljubljane na Balkan oz. v Zahodno Evropo. Vsekakor pa menim, da rast podjetja kaže v smer, ki odpira vrata prav proti tem destinacijam," je dodal Schneider.