c S
Svet pokojninskega zavoda se bo osredotočil na pobiranje prispevkov 24.04.2018 07:27 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Člani sveta pokojninskega zavoda se bodo danes med drugim poglobili v poročilo Finančne uprave o pobiranju prispevkov za socialno varnost. Glede na poročilo so lani pobrali za nekaj manj kot štiri milijarde evrov prispevkov za socialno varnost, ki so prihodek zavoda. To je za več kot 230 milijonov evrov oziroma 6,2 odstotka več kot leto prej.

Davčni dolg za pokojninsko blagajno je konec lanskega leta znašal skoraj 253 milijonov evrov, od tega je malenkost več kot 60 odstotkov znašal aktivni dolg. Zanj je značilno, da davčni organ lahko zoper dolžnike izvaja vse oblike izterjave po davčni zakonodaji, da bi bil dolg poplačan.

Preostali delež davčnega dolga je predstavljal pogojno izterljivi dolg, pri katerem je poplačilo v največji meri odvisno od dinamike in zaključka sodnih postopkov, denimo stečajnega postopka.

Finančna uprava je lani odpisala 25,6 milijona evrov dolga, od tega večji delež zaradi insolventnosti.

V zvezi s prekrški, ki se nanašajo denimo na plačevanje prispevkov za socialno varnost, so s plačilnimi nalogi sankcionirali približno 200 storilcev, z odločbami pa približno 560.

Vložili so tudi 25 kazenskih ovadb, policiji pa posredovali deset naznanil zaradi suma storitve kaznivega dejanja.