c S
Na sodišču po več kot dveh letih primer Tušmobil 24.04.2018 10:55 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes sklican narok v zadevi Tušmobil, v kateri je med obtoženimi tudi nekdanji lastnik Tušmobila Mirko Tuš, ki mu tožilstvo očita dajanje podkupnine nekdanjemu direktorju agencije za pošto in telekomunikacije (Apek) Tomažu Simoniču. Sojenje se je s predobravnavnimi naroki začelo decembra 2015, nato pa zastalo.

Tožilstvo nekdanjemu lastniku Tušmobila in njegovi zdaj že nekdanji družbi očita dajanje podkupnine Simoniču, tega pa bremeni obtožba o zlorabi uradnega položaja in jemanja podkupnine, saj naj bi bil Tušmobilu pred leti brezplačno podelil frekvence v zameno za stanovanje. Poleg Tuša in Simoniča sta obtožena tudi nekdanji komercialni direktor v Tušu Gorazd Lukman in Miha Vodopivec, ki naj bi sodeloval pri prikrivanju spornega dejanja.

Podelitev frekvenc Tušmobilu je v javnosti odmevala februarja 2011, ko so preiskovalci izvedli več hišnih preiskav. Po končani preiskavi je tožilstvo marca 2015 vložilo obtožbo, zoper katero so bili vloženi ugovori, ki pa jih je zunajrazpravni senat zavrnil.

V Tušmobilu so v času preiskav poudarjali, da zanjo ni nobenega razloga, saj so frekvence pridobili na podlagi zakonitega postopka, ki se je začel s pozivom v uradnem listu, na katerega so se imeli možnost prijaviti vsi zainteresirani.

V okviru sojenja so bili sicer izvedeni trije predobravnavni naroki, na katerih pa se obtoženi niso izrekali o krivdi. Zastalo je, ko je obramba zahtevala izločitev dokazov o telefonskih komunikacijah med nekdanjim direktorjem državne agencije za pošto in telekomunikacije in soobtoženimi. Prepričani so, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito.