c S
Rast gospodarske dejavnosti v območju evra ostaja v "nižji prestavi" 23.04.2018 13:43 London, 23. aprila (STA) - Rast gospodarske dejavnosti v območju evra je aprila ostala v "nižji prestavi". Vrednost indeksa nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga za območje evra izračunava britanska analitska hiša Markit, je namreč aprila ostala pri 55,2 točke, kar na trg po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prinaša zaskrbljenost o moči gospodarskega okrevanja v Evropi.

"Gospodarstvo območja z evrom je aprila ostalo v nižji prestavi, gospodarska aktivnost ostaja na najnižji ravni po začetku leta 2017. Rast se je na začetka letošnjega leta občutno zmanjšala, vendar ostaja močna," je v sporočilu za javnost zapisal glavni ekonomist pri IHS Markitu Chris Williamson. Vrednosti nad 50 točkami namreč pomenijo rast.

V predelovalnem sektorju se je vrednost PMI aprila na mesečni ravni znižala s 55,9 na 55,8 točke, kar je najmanj v 17 mesecih, v sektorju storitev pa se je kazalec zvišal s 54,9 na 55 točk, kar je najvišje v zadnjih dveh mesecih.

Gospodarska aktivnost se je aprila nekoliko izboljšala tako v Franciji kot Nemčiji, a je bila manjša kot februarska. Rast gospodarstva v Franciji je bila druga najslabša v osmih mesecih, v Nemčiji pa je druga najnižja v devetih mesecih. Medtem ko so h gospodarski aktivnosti v Franciji najbolj pripomogle predelovalne dejavnosti, pa je največje evropsko gospodarstvo podpirala rast v storitveni dejavnosti.