c S
Švicarska banka UBS leto začelo z rastjo dobička 23.04.2018 13:29 Zürich, 23. aprila (STA) - Švicarski bančni velikan UBS je v prvem četrtletju ustvaril 1,5 milijarde frankov (okoli 1,25 milijarde evrov) čistega dobička, kar na letni ravni predstavlja 19-odstotno rast. K tej je najbolj prispevalo poslovno bančništvo, pa tudi trgovalni del banke.

"Imeli smo odličen začetek leta 2018. Izkupiček poslovanja je znova pokazal moč raznovrstnega poslovanja," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ob predstavitvi poslovanja povedal glavni izvršni direktor banke Sergio Ermotti.

V UBS so sicer opozorili na negativne posledice politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa, saj da geopolitične napetosti in krepitev protekcionizma ostajajo grožnja zaupanju vlagateljev.

Trgovinski prepiri, ki jih je sprožil Trump, so v začetku leta med vlagatelji povzročili zaskrbljenost, kar je vodilo v previdnejše trgovanje z vrednostnimi papirji. Rezultat tega pa je, da so se provizije bank zvišale. V banki pričakujejo, da bodo vlagatelji še nekaj mesecev previdni.

Delnice UBS so se po tem opozorilu pocenile za več kot tri odstotke.