c S
Predstavniki zaposlenih v Oplu opozarjajo na izgubo več kot 4000 delovnih mest 21.04.2018 07:30 Frankfurt, 20. aprila (STA) - Predstavniki delavcev v nemškem Oplu so napovedali, da bo do leta 2020 zaradi prestrukturiranja brez dela ostalo več kot 4000 zaposlenih. Kot je danes opozoril predsednik sveta delavcev Wolfgang Schäfer-Klug, bo s tem cilj novega francoskega lastnika PSA več kot izpolnjen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Francoski PSA, ki je Opel od podjetja General Motors kupil leta 2017, namerava sicer oklestiti delovno silo za okoli 20.000 do konca letošnjega leta. Zaposlenim ponuja odpravnine v skupni višini do 275.000 evrov ali predčasno upokojitev.

"Smo pod ogromnim pritiskom. Vprašanje je, kdo bo opravljal delo, ko tu ne bo več nikogar, je dejal Schäfer-Klug. Sindikat IG Metall ob tem še ni prejel odgovora na poziv vodstvu družbe, da to predstavitvi načrt proizvodnje v nemških tovarnah v mestih Rüsselsheim, Eisenach in Kaiserslautern.

Kot še poroča dpa, sta bila z vodstvom podjetja PSA v stiku tudi nemška minister za delo Hubertus Heil in gospodarstvo Peter Altmaier. Podjetje sta pozvala, naj se drži zavez, ki so jih dali ob prevzemu.

Na pomen vključenosti vseh pristojnih je po besedah njenega predstavnika za javnost Steffna Seiberta opozorila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Politika mora po njenem mnenju narediti vse, kar je politično mogoče, za ohranitev delovnih mest v proizvodnih enotah v Nemčiji, je dodal.