c S
Obstrukcija preprečila obravnavo še dveh poslanskih zakonov 21.04.2018 07:30 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Napovedana obstrukcija poslanskih skupin SDS, NSi, DeSUS, SD in NP je preprečila tudi obravnavo dveh poslanskih predlogov zakonov na odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Predloga predsednika DZ Milana Brgleza in poslancev Levice tako, kot kaže, v tem mandatu ne bosta sprejeta.

Za danes sta bili namreč sklicani dve seji odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na katerih naj bi obravnavali predlog zakona o zdraviliškem in klimatskem zdravljenju vojnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja ter spremembe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Prvega je vložil predsednik DZ, ki je želel vojnim invalidom, veteranom in žrtvam vojnega nasilja vrniti pravico do zdravljenja v zdraviliščih, z drugim pa so poslanci Levice predlagali, naj se pri ugotavljanju pravice do socialne pomoči izvzame otroški dodatek.

A je predsednik odbora Uroš Prikl (DeSUS) obe seji odpovedal, saj so vse poslanske skupine z izjemo SMC in Levice pisno napovedale obstrukcijo.

Tako so preprečili obravnavo še dveh poslanskih predlogov, ki naj bi jih DZ obravnaval na izredni seji prihodnji teden. To so zahtevali poslanci SMC in Levice, nanjo pa je uvrščenih 14 zakonskih predlogov, ki so jih v parlamentarni postopek vložili poslanci.

A je njihova usoda negotova, saj v večini poslanskih skupin obravnavi teh predlogov tik pred iztekom mandata aktualne sestave DZ nasprotujejo. Zato so napovedali obstrukcijo seje, vprašanje pa je tudi, koliko poslanskih zakonskih predlogov bo sploh izpolnjevalo pogoje za uvrstitev na sejo, saj jih bo kar nekaj obtičalo že na matičnih delovnih telesih.

Brglez je kot predlagatelj zakona o zdraviliškem in klimatskem zdravljenju vojnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja v sporočilu za javnost zapisal, da se strinja, da imajo poslanske skupine pravico do obstrukcije, če gre za vsebinske rešitve oziroma zadeve, ki jim nasprotujejo. "Žalosti pa me, da so predstavniki strank SD, DeSUS in Zavezništva Alenke Bratušek, ki pogosto javno razlagajo, da so za popravo krivic, danes, z obstrukcijo odbora za delo, onemogočili popravo krivic vojnim invalidom, vojnim veteranom ter žrtvam vojnega nasilja," je zapisal.

Zapisal je, da se je sam ves mandat trudil, da bi odpravili krivice, ki so se v zadnjih 25 letih zgodile v Sloveniji: "Za koga ali kaj so se trudili poslanke in poslanci SD, DeSUS in Zavezništva Alenke Bratušek, vedo sami. Za naše ljudi ter popravo krivic, ki so bile tem našim ljudem storjene, gotovo ne."